UK 租樓買樓攻略 (5)

1001 回覆
31 Like 5 Dislike
你一攪塊牆, 好大機會要planning permission, 第2就係architect 同structural engineer. 睇你好唔好彩係咪郁到主力牆. 我知有人係..無郁到主力牆, 就咁搵builder 攪嘅.

搵builder 最好係識嘅人介紹, 或者用過嘅人介紹. 又或者香港人group 用過嘅人介紹. 最好唔好搵d 無用過嘅, 又或者今日搵佢, 佢跟手話你知一星期內就開得工嘅人.
巴打唔該晒
我自己已經有design
打算拆半幅牆打通living room同dining room
再打通樓下cloakroom同shower room
廚房就唔搞佢買返D電器就算
樓上就想間過個廁所同2間房
拆埋水箱同換boiler
想知水電暖氣洗唔洗重新走過?
同埋自己油牆同鋪地板可唔可行?
同點搵local細builder?
點同佢講可以唔比VAT?
咁你最好揾STRUCT E望下係咪主力牆, 有D BUILDER乜鳩都話得, 理得你死

我拆咗條Chimney, 打通Kitchen & utility room, struct E設計咗要加工字鐵去頂住

如果你拆LOFT個水箱, 記住問清楚一個Combi boiler 夠唔夠, 如果有得兩三個廁所, 要用System Boiler, 即係加多個Hot Water Cylinder, 高過我

你可以去Bark, Checkatrade 等等揾, 但唔好淨係睇有幾多個好評, 要睇埋入面D內容, 因為嗰D好評可能只係油下FENCE
STRUCT E自己搵定點?
最好係個BUILDER介紹, 係考驗個BUILDER 的NETWORKING
是咪姐係要入local group香港人group去問
因為搬左去另一個town
原本D FD應該唔識D local builder
仲有想知水電暖氣洗唔洗重新走過?
同埋自己油牆同鋪地板可唔可行?
同點搵local細builder?
點同佢講可以唔比VAT?
我都係就咁喺BARK揾
你拆得牆又重舖又換BOILER, BUILDER一般都建議你換曬
油牆同鋪地板: 你搞得咁大工程, 你問下加幾錢好過
VAT: 收現金的心照啦
你一攪塊牆, 好大機會要planning permission, 第2就係architect 同structural engineer. 睇你好唔好彩係咪郁到主力牆. 我知有人係..無郁到主力牆, 就咁搵builder 攪嘅.

搵builder 最好係識嘅人介紹, 或者用過嘅人介紹. 又或者香港人group 用過嘅人介紹. 最好唔好搵d 無用過嘅, 又或者今日搵佢, 佢跟手話你知一星期內就開得工嘅人.

樓上想間過個廁所同2間房, 都係郁d 牆, 我諗你好大機會都係要搵structural engineer 望. 你預請個咁嘅人£1k 到. Architect 又£1k.

水電暖氣洗唔洗重新走過就睇你上手用左幾耐. 你會拆水箱同換boiler, 即係你本來係system boiler, 咁你係咪會換combi boiler 唔要水箱? 水個度係睇你用嘅喉有幾粗, 現時standard 係25mm. 舊個d 屋好可能得15mm 或更窄. 現時水壓得唔得. 得嘅話就唔好攪佢. 我個陣間屋係舊屋黎, 15mm 喉, 我成屋喉換晒 25mm

電線都係睇你上手用左幾耐, 20年內唔洗攪佢. 不過舊屋電線好大機會係無neutural wire. 問題不大如果你唔用smart light switch. 用嘅話又係要成屋換晒新嘅uk standard 要包neutural wire. 暖氣要check 番radiator 用左幾耐, 裡面有無塞呀, 有無生鏽呀咁. radiator 有無個valve 可以獨立開關呀, 唔係一開就成屋開撚晒呀.

自己油牆同鋪地板係可行, 我係某signal group 其中一個group 友係自己做呢2樣. 買d click and smart 嘅LVT 番黎自己舖. 舖之前搵builder 搵floorboard 舖番平成個地做水平. 舊屋好多都係歪撚晒. 係舖唔到地板.

我仍然係主張你問朋友, 或你signal group 內用過嘅builder. 呢度搵唔識嘅builder 嘅風險相對地比香港高好多. 真係要搵local 嘅話, 同上面個位巴打講嘅一樣, 係 checkatrade 搵個repuatation 好嘅, 不過真係要睇晒咁多comment 睇佢有無做過你要佢做嘅野. 極度費時嘅野黎. 好嘅builder 99% 都唔會立刻話有時間做. 人地手頭幾單job 係手.

VAT 個部份, 你要直接問有無得可以慳左個VAT, 用cash 銀紙現兜兜俾可唔可以免VAT 咁. 不過, 呢度銀行每日只可以提£500-£1000 一日. 噤機噤撚到你傻.
純粹想試下自己油牆鋪地板
我諗應該唔會好難
由其是LVT一click就搞掂
反正份工好輕鬆大把時間

仲有瓷磚 地板 浴缸 馬桶
同其他裝修物料係唔係要自己買
builder淨係幫你裝
好詳細
巴打有無D咩裝修group推薦
我入去學下野
無裝修group, 我都係join 我個個地區嘅香港人signal group. facebook 個d 亦唔可信, 太多新手係個度搵食.
你記得同builder 傾掂,佢做曬plastering skimming leveling等前期工作

有啲連工包料,我嗰個連油漆插蘇都係我買,自己傾
係邊度搵group黎入
都係google...或者facebook d 移民page 問你個區有無.............

1. 你未攞鎖匙之前咪pre

2. 個office遠近同佢會唔會黎幫你攪係無關係. 個office 坐嘅係d 白領. 黎幫你執嘅係d 藍領而唔會係坐係office 裡面. 你要記住一點, 每一間都係會寫話兩年內有問題可以搵返佢地. 你有野要執漏, 你搵到有40樣野要執, 佢地唔會即時整, 亦唔會承諾會幫你執晒40樣野. 呢個係一個漫長嘅拉鋸戰. 佢執嘅野係佢地決定是否係佢地立場需要. 而且亦唔會係承諾左就會一個月內整咁. https://www.mumsnet.com/talk/property/4642383-what-to-do-if-developer-wont-fix-snags
https://www.mumsnet.com/talk/property/2127900-Poor-finish-of-new-build-house-what-can-I-do

因為太多developer 係唔會幫你執佢認為唔需要執嘅野, 你見上面有d link 係講業主要攪到去small claims court 先攪得掂. 所以網上係有好多呢d article 係教你點做.
https://hoa.org.uk/2021/12/what-to-do-if-builder-refuses-to-fix-snags-in-your-new-build-home/

如果你講個個de-snagging services 係個個發展商提供嘅話就唔洗買. 你係需要一間同個發展商完全無關係嘅snagging company 去做snagging survey. 我唯一俾你嘅忠谷係, 唔好相信發展商提供俾你嘅意見. 係所有意見. 你要問意見嘅搵3rd party professional.

3. 大部份都係俾你睇一次, 攞匙前. 我直頭唔知係唔可以業主同snagging professional 同時同一日去係唔得. Anyway, 如果佢唔俾你地同時一齊去嘅話, 咁更係你自己去睇先啦.
走啦 太大咬
thanks 樓主

我住緊倫敦 shared flat 打算搬上 Milton Keynes 一房… 因為我好憎日日迫 tube…

但如果搬上去就好大機會要轉份 hybrid 工,一星期返落倫敦一日,或者搵份 MK 週邊嘅工可以揸車返公司, 而家部署緊再儲下工作經驗同加下人工,過兩年睇下上唔上倒車,所以諗住去 MK 租一年樓睇下慣唔慣
1. 租房或買屋既 budget : 買<£400000
2. prefer 地點 (London, Manchester, Birmingham, Nottingham...etc) : Watford MK redhill birmingham 
2. 你需要幾間房 : 3
3. 你要 apartment (leasehold) 定 house (freehold) (租屋的話可以skip 呢條問題): house 
4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長? (0.5hr , 1hr, 1.5hr) : 1.5hr
5. 需唔需要睇校區? 小學定中學? : No need
6. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通) : 治安 > 價錢

Thanks 
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞