UK 租樓買樓攻略 (5)

1001 回覆
31 Like 5 Dislike
Service charge :
(Hk$)
$6000-$10000有concierge ,有gym,有pool,有sanna
$4000-$6000有concierge ,有gym 有pool

$3000-$4000 有concierge 有gym
想平啲$1800-$3000 有concierge 無gym
$1500-$1800無concierge ,無gym
父幹撚
glasgow 600-800一個人住
係咪西邊同南邊比較安全?
想問如果700租一個月 計埋council tax 果d我淨係住大概要預多幾多?
狗島呢啲金絲雀碼頭地段唔啱我,太近城市,我睇中br1-br3
1. 租房 budget : £1200
2. prefer 地點: Manchester
3. 你需要幾間房 : 2房
4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長? (0.5hr , 1hr, 1.5hr) : 1hr
5. 需唔需要睇校區? 小學定中學? : NO
6. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通) : 治安>交通>價錢

剛到埗,兩個男仔,age 28-30 無不良嚐好
主要係治安行先
睇東南區。 或者周邊小村。

做野有幾個倉係個邊 又或者揸去Sheffield
個邊唔識

你睇住個crime map 望

https://datamap-scotland.co.uk/scotland-deprivation-zones-on-a-map/simd20-crime-map-scotland/

你要平嘅話, 一定係租房連廁所個d 會平過你租一間屋.
https://www.spareroom.co.uk/flatshare/?search_id=1207450956&

因為租房係會包埋水電煤 internet 個d. 你自己一個人租嘅話, 當你間屋租700, council 又150, 跟住煤+電約200 (冬天), 水40. Internet 40.

係乜野都未計, 你每月就講緊 £1130. 租一個house 係2個人起表先會平.
番工嘅地點係邊度? 如果番工地點係london city 內, 係楂唔到車去.
有冇手足住runcorn?
窮撚搵緊地方租見The Decks果邊河邊幾棟apartment 靚靚仔仔咁500~600PCM就租得到好吸引,但會唔會有咩大伏
淨係知有cladding issue,但呢個我租嘅話應該冇所謂?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞