UK 租樓買樓攻略 (5)

1001 回覆
31 Like 5 Dislike
多謝分享 都幾多變化
銀行online 都即刻出AIP, 出咗AIP之後幾間都會打黎問你, 跟住你住度, 難得感覺英國服務幾好

感覺上用broker 好似抵d?
即係香港都會用 星星按揭果d中介 會多d回贈果d
我無搵broker, 我只會諗多一個人, 又多一個人出糧
用格價網比較mortgage, 申請最抵果間銀行, 批到無問題就得
都係嘅
用compare market 定 money expert 定邊個網格
不過我應該都搞唔切 嚟緊轉新工
想10月前搬 唔知有冇可能
你意思近Imperial 係講緊Imperial College London? Kensington 個邊個間?
任何情況下都應該有一個3rd party 嘅人, 黎幫你搵間屋有d 咩要執漏. 即係snagging surveyor.

因為你無經驗, 你唔會知有乜野要執. new build 不論發展商, 有甩漏係必然, 只有分多同少. 唔會有一間new build 係完全無野要執. 自己睇 https://www.facebook.com/groups/601158327895300 跟住研究下facebook group 內嘅香港人點賴野, 你有乜野要注意係收樓個陣. 呢度乜野再荒堂嘅事都可以發生. 上晒新聞嘅. https://www.thisismoney.co.uk/money/mortgageshome/article-10258569/Our-new-build-nightmare-New-homes-average-157-defects.html

新樓嘅執漏嘅item 同時間, 隨時多過同長過你買間住緊人嘅舊屋要執嘅野.
有無裝修攻略
咁好,聽完你地講,我考慮搵佢地收租

因為諗住buy to let. 英國好多租霸同埋租客會整爛屋比返業主
明白晒, 唔該樓主
下面條link 係當時我屋企做裝修, 每個job 拆番開嘅價錢. 你可以當作參考用. 不過, 現時d 野應該貴左10-20%. 我個個亦係London 價, 會貴過其他地方.

https://lih.kg/bssvquV

裝修攻略係一個好大嘅topic. 好難係一個回覆會答到你, 牽涉嘅野太廣泛..我個陣為左攪我屋企裝修, 係差唔多每日做research paper 咁不停搵資料, 因為就咁拆開"起extension", "油牆", "裝地板", "地面insulation", "牆身insulation", "loft insulation", "成間屋拉電線". "屋內水wiring + boiler 接駁", "廁所安裝及相關污水渠接駁adapter", "屋內所有嘅門, patio sliding door, 及大門", "屋內radiator/underfloor heating 及smart control" 我求其諗下都咁多款野, 而每樣野你要research 到可以同個裝修師父講得佢明你up 乜撚, 都用好多時間係research 上面.

你有問題可以係呢個post 問, 不過我如果要寫裝修攻略, 就咁寫都去左10頁嘅post...........咁長嘅野係無人會睇. 由期係連登呢d forum 式嘅presentation 仲要無得edit post.
首先你想全爆定只係執某啲位?
如果全爆, 一般BUILDER會收平D, 因為唔使就住就住保護你唔整的嘢

另外要唔要有室內DESIGNER參與, 除咗DESIGNER另外收錢, 跟DESIGNER的BUILDER又可能會貴D

要唔要起EXTENSION? 如果要, 就揾D有architect/struct E & building control 介紹的Builder, 有D builder 叫你自己揾, 咁我就會懷疑佢以前有冇做開大工程
唔係全爆
自己已經有design
拆半幅牆打通living room同dining room
打通樓下cloakroom同shower room
樓上就想間過個廁所同2間房
拆埋水箱同換boiler
油漆同地板應該會自己慢慢鋪
點搵builder會無咁易中伏?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞