UK 租樓買樓攻略 (5)

1001 回覆
31 Like 5 Dislike
有D係俾錢AGENT管理卦
就係個agent黎 又影相又剩
明佢都係做例行野 但三唔識七 每幾個月佢就進入我既"私人空間"真係唔多舒服咁
唔想比人check咪自己買樓囉
都預左實有呢d死on9咁樣講
我去讀個書姐 又要買樓咩
無錢買樓咁咪要咁囉
學上面咁講可能見你on9咪要成日check 你囉
輸波似暴動咁?
原先又係你話幾個月check呢度好平常
家下又話針對人先check 你企定未阿你
讀下書又要比你話無錢買樓 咁撚無厘頭
你呢d傻鳩係英國撈極咪又係雞碎 扮乜撚野有樓大支野姐
直情入你房定淨係睇下common area?
我係直接同landlord簽 如果我地冇特別野搵佢佢唔會嚟
搵agent管理嘅屋多數都係咁㗎啦
業主比咗service fee 佢梗係要做下嘢
睇下間屋咩情況
無辦法, 仲會做到好足影晒相有個report
有冇人知入flat 大堂/common area 果d FOB 有冇得自己搞
個agent 同 landlord 完全冇覆過 得1 set key 好困擾
咁有機會係人地唔想賣比你
間間唔同做法.

我個間個陣係, 係電話講完, 口頭應承左就俾左1 week 嘅rent 留左個位先. 跟住, 業主應承左真係租俾我啦, 如果係斷月俾錢的話, 就再俾多一個月租deposit. 即係成個security deposit 係講緊total 5 week rent.

不過我係upfront 1 年, 所以我俾完1 week 嘅rent 留左個位之後, 一路去到真正出張正式嘅agreement, 大概係整整一個月之後, 就俾upfront 1年嘅錢. 個一個月時間, 我個間係會有個website 要你submit 好多文件呀, 跟住佢又會做background check 呀等等. 所以玩左成個月.

不過, 我好肯定話你聽, 間間做法唔同, 細間d 嘅agent 隨時我講個d website 去處理文件嘅都無. 所以, 我嘅經驗未必會適用係你到. 你呢d 問題, 應該係直接問agent, 佢地每間做法都可以好唔同. 不過, 不論點唔同, 小量deposit 可以俾, 不過係未簽真正agreement 前, 唔好大額俾錢人.
housing associations係政府機構定間屋嘅發屋商,或第三方私人機構?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞