UK 租樓買樓攻略 (5)

1001 回覆
31 Like 5 Dislike
> 現時個業主有冇話可以等到間屋 vacant 後先成交?

no ar. 早兩日星期六先接受左我offer.
no ar. I am cash buyer.
https://blog.openrent.co.uk/how-to-buy-sell-property-with-a-sitting-tenant/

你買左, 都唔會趕到個租客走. 佢地有right 唔走. 你要攪好多法律情序先得. 亦所以點解間屋會平d, 因為第1好難 mortgage, 第2如果你要cash buyer 要黎住, 亦唔係咁易趕個租客走

你需要問轉做呢d case 嘅律師意見
thx a lot
唔得
都喺答律師話喺saving嚟
交就交半年月結單
如果係shorthold 應該完約前兩個月通知租客就可以趕佢走,呢個同香港理論上接近

建議你拎份租約望望先,又或者問清楚合約幾時完
mortgage 一定係buy to let, 你預接近5%
銀行有full paid 既錢就唔難批既(亦有更多plan 俾你慢慢揀),然後亦要有香港或英國既交稅記錄,工作證明

當你收樓後,你係可以做remortgage 的,問題係而家息口偏高黎緊亦加息,不過由buy to let 轉residential 永遠都有著數,假如你同銀行本身業務往來繁忙就更加唔洗講

租客唔應該係租約期內趕走,有agent曾經同我講過會影響credit score, 我唔知堅唔堅,你可以一試既
唔該你
我估得南邊嘅會有咁嘅價錢. 其他地方都唔洗點諗, 一係就遠到一定多過16磅來回嘅地方
https://www.mumsnet.com/talk/_chat/4351666-Tenants-won-t-move-out-how-does-this-work

係有趕唔走嘅case, 個post 十幾頁長. 請鬼容易送鬼難.

我唔會買有租客住緊嘅屋, 幾平都係咁話. 佢賴死唔走嘅, 你真係要bring to court 係有排玩.
我都係jam 左係到
律師問野問到我懷疑人生
Full pay
如果多多少少mortgage啲會唔會好啲
yes full pay
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞