UK 租樓買樓攻略 (5)

1001 回覆
31 Like 5 Dislike
England排名
打錯字
umm..咁講真,未供完咪住town 仔,其實係英國真係唔洗住city
我要返工,地點上會有少少考慮
我基本上唔會漏水,間屋我都係for每日返去訓一訓咁上下
其實主要係我老婆麻煩,佢要求實比我高
唔該曬先,因為已經係果邊搵到工
但唔係成個croydon都係差架喎? 係咪有啲部分係有錢人?
個council 都破產,好極有個譜…
1. 租房既 budget :1000
2. prefer 地點 (London, Manchester, Birmingham, Nottingham...etc) : manchester
2. 你需要幾間房 :2,prefer apartment
4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長? (0.5hr , 1hr, 1.5hr) : work from home, 但都想揸車45分鐘內入到去city centre 睇野買野行街
5. 需唔需要睇校區? 小學定中學? :唔需要
6. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通) :
治安=交通>價錢

其實住左係Edinburgh 附近半年左右,但想move 落去manchester 住下 feel下如何 去慢慢揀落腳點
都習慣揸車,所以想有車位,但同時女朋友想近超市同治安好
都剩係識睇sale/altrincham, 但都想知道仲有無其他離開市中心遠啲都得既地區
唔該巴打
最近睇searches report, 發現買個道有radon gas within 5~10% 雖然成個區都cover 左(apartment)
其實有無d 咩要擔心?
https://www.rightmove.co.uk/properties/87388508#/?channel=RES_LET

呢個budget 可以搵dartford 附近,火車50mins咁上去到倫敦中心,我十幾年前住過附近Bexleyheath,除左town center之外其他位都ok

你番工係倫敦市中心定south east London? 我地宜家都搬左出outside London,如果有快火車30分鐘左右去到倫敦市中心既你岩唔岩?

岩既話可以睇下Kings Langley,係個少人住既town不過附近有Watford同St.Albans都好多香港人落腳
https://www.rightmove.co.uk/properties/131827658#/?channel=RES_LET

希望幫到你
如果間屋落晒兩個人名既話當然可以
其實啲新樓share ownership 點玩法?買一半業權都仲可以做按揭供一半業權?

第時想賣係咪好難賣50%業權
Share ownership 係政府幫人上車既政策之一,通常要求首次置業/已出售名下物業/已準備出售名下物業,而唔夠錢係市場上買其他物業既人先可以申請

你可以買某一個%業權,剩低既部分同用相對市價平既價值交租,另外亦要俾service charge,你係完全擁有業權之前仲會係leasehold,有啲house完全有業權之後可以俾administration fee轉freehold

當你決定賣既時候,樓價如果上升/下跌,都會根據你買既%扣番金額先會落番你袋,新買家既%有可能同你買既%唔同,由佢地同個housing association deal,間間做法都唔一樣

另外要提既係有啲housing associations 會每一段時間要求入你間屋做檢查, 除左check你有無其他物業,你既財政同間屋既狀況之外,仲會睇下你間屋有無唔係當初約定住既人住係度

當你買share ownership 屋既時候,如果係熱門地方都會有多過一個人同你爭,咁間housing association同睇你有幾attach去呢個區,同你一開始買幾多%(愈高愈大機會)

利申,係間housing association做緊,希望幫到你
Radon..... 英國基本上任何一個地方都少過香港
Flat既話Salford / Mediacity點睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞