UK 租樓買樓攻略 (5)

1001 回覆
31 Like 5 Dislike
業主今日話要加租
1bed flat £625 -> £800
我最煩要pet allowed, 再搵都好難搵
搞到唔知續唔續好
而家租咁貴 屌住先啦
唉 好痛
搵broker同銀行傾會好好多
我嗰陣都係問地產公司介紹
最後成功申請按揭先需要畀錢個broker
即係由AIP 之前都揾broker搞?
過程係咪都係 payslip statement 果d文件執齊個broker 就自動波
點解咁多人話 broker 要比錢
我個個係成功咗收銀行錢

係咪有唔同?
每個broker 都會收銀行錢
但亦有broker 每邊都收錢, depend on 你覺得佢服務值唔值

唔想比, 就搵d 對client 不收費既
我自己就兩邊都搵過, 有收費個個真係pro 好多
不過呢d 都係睇彩數
+28% 好兇狠
香港人業主嚟
我而家有200k cash夠買一間2bed semi(係中部細town), 而家夠住但以後預咗要換大啲。同一地方如果做mortgage (+問屋企人借少少)可以買到間3房300k detached, 想問下而家個時勢應唔應該借錢買樓thanks
唔熟唔食
我覺得你其實可以搵3房, 不過, 唔一定要detached. 第1, semi 係真係平一截. 第2, 未來電費媒費council band 都會平一截.

我fd 係買左detached, 佢唔算係好有錢黎個隻. 佢都成日um 點解佢d 電煤費過我咁撚多. 我住end terrace.
其實香港人業主係唔係多數都harsh啲?
係啊,AIP都係broker幫我搞,冇收錢
broker會講要交咩文件,交晒俾佢就ok
睇啱層樓傾掂價錢就通知broker正式申請按揭

我嗰陣申請AIP到正式申請期間跌過credit score好彩broker最後搞得掂,都解答左我好多問題
成功申請後俾番300零磅broker,抵俾既
多謝解答
香港人幫香港人
聽個friend講佢叫天價唔肯減
London?
想問下少少野 依排忙緊睇緊 我地睇過東倫敦LOUGHTON WOODFORD 西面EALING ACTION WEST DRAYTON 北面WATFORD 我地發覺 其實都普遍租價差唔多

但今日睇一睇南面 SUTTON / EPSOM / HACKBRIDGE / BANSTEAD 嘩平咁多既 治安又唔係差 交通都仲還好 其實係咪有D咩問題 我地諗唔到
楂車唔方便, 南邊去番city of london 係無highway. 全部local 路. 塞個閪.
更加依靠 national rail
Tube 最南果個站都已經係 northern line 既 Mordon - 仲要轉多輪車先返到去你上面所講既地方
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞