UK 租樓買樓攻略 (5)

1001 回覆
31 Like 5 Dislike
其實我都好想睇crime rate, 但streetcheck 話成個manchester crime data missing 因為Manchester police IT部有問題

唔知仲有咩地方睇到
多謝巴打解答。

想再問多d.

請問:

1) 點可以睇得出 d 屋係唔係 council house?
2) 點可以分得出 d 屋係唔係 ex-council house?

因為我就算喺 GU25 or KT11 都見到d 平屋,怕買錯 council house 附近嘅屋 (巴打你講嘅第一個可能)or ex-council house (巴打講嘅第二個可能)
咁我真係唔知😂😂😂😂
Manchester 咁都可以無晒data真係吹脹
我都搵緊曼樓 無data好影響
都係不停咁睇樓, 跟住係streetcheck 睇番個區係咪多council, 你睇完 streetcheck 再落區睇, 睇得多, 你約莫會知個樣係點. 佢地外觀係有特定模式, 當然每個時期嘅council house 建築外型有d 唔同, 不過都係靠睇得多去記.

ex-council house 即係都係council house 咁嘅外型. 如果圍住個區都係咁嘅外型嘅council house, 同你買個個單位係一樣外型, 個間咪係ex council house.

你可以先google 下council house 嘅image, 攞個概念係點樣個d 外觀. 每個時期都有唔同, 不過最少係第一步囉. 無website 寄載某一間係咪council, 只有靠streetcheck 睇個區係咪多council house, 落區睇d 屋係點樣, 黎對比番你網上見到嘅樣係咪差唔多樣咁.
唔該哂你樓主
1. 租房或買屋既 budget : £1200
2. prefer 地點: birmingham
3. 你需要幾間房 : 1-2
4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長? (0.5hr , 1hr, 1.5hr) : 1hr
5. 需唔需要睇校區? 小學定中學? :唔洗
6. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通) :
治安>交通>價錢
主要係睇你份工. 你其實一黎, 有份工之後嘅半年就做到9按.

個問題係呢度仲多一個限制, 就係你只可以借到你家庭收入年薪嘅4至4.5倍. 所以9唔9按係無關係. 個limit 一早set 死左係你家庭收入年薪嘅4.5倍為上限. 仲要唔係人人借到足4.5倍.
唔係法例, 不過係base on 我識嘅人通常d mortgage 肯受你玩嘅最早時間.
你有份穩定嘅工嘅話, 其實可以搵 d mortgage broker 去問. 我無referal, 我諗你要自己搵啦.

我有朋友係tier 2 借, 佢份工穩定嘅, 攪左2個月到批借4.5倍. 佢人工well above 80k. 佢係london 買house 嘅. BNO 呢度好多巴打都有做過mortgage, 所以都係無問題.

其實講到尾, 都係睇你份工有幾穩定, 同有幾高人工, 成數就越高咁囉.
計稅後定稅前其實都開始要諗下買
稅前

不過, 佢這幾多實會睇埋你每月支出同debt.
係咁E計過下估計多數都係買二十萬樓最多,有份長工做緊,諗緊如果係到長做都係要買遲早比完首期真係供便過租

我只係希望之後個市正常啲啦
我以自僱方式做緊香港工,比較難係英國借按揭,即使以 4.5 倍計都只係借到 200k,所以都費時諗咁多 cash buy 算
白癡問題:

未申請BNO Visa就隔山買樓先
係咪要畀多2%海外買家稅,
之後過到去住返一段時間可以退返稅?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞