UK 租樓買樓攻略 (5)

1001 回覆
31 Like 5 Dislike
呢啲仲要睇樓上鄰居咩料,同埋睇street view行人路基本上俾車霸晒,建議就唔好買啦。

頭盔 : 鳩up
靚區?
咁既價錢咁細,又leasehold
得果一層,仲要無off road parking
錢多咪買
barnet係好區,但好區入面都有閪位
果個位 交通差 地點差
想請教下 EPC rating 得D
係咪預咗要花幾十萬全爆?
睇相就內籠唔算舊 唔知係咪化妝樓
巴打,我想請教:

1. 租房或買屋既 budget : around £1M
2. prefer 地點 (London, Manchester, Birmingham, Nottingham...etc) : Surrey
2. 你需要幾間房 : prefer 3 (2 is also ok)
3. 你要 apartment (leasehold) 定 house (freehold) (租屋的話可以skip 呢條問題): Detached
4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長? (0.5hr , 1hr, 1.5hr) : N/A
5. 需唔需要睇校區? 小學定中學? : N/A
6. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通) :
治安,治安,治安>價錢>交通

唔該晒!
Thx 大家,約咗睇,睇下係咩環境
好壞與否現場先至知,要考慮叫價是否太進取啫
去到呢d 價位嘅, 都係down to 你自己鍾意. 同埋間屋有咩校區.
如果外牆唔係cavity wall 嘅話 (1920年之後先有cavity wall, 不過都係要check 係咪真係有, 1920年後起唔係一定有), 你好難會上到C 以上.

你首先要知你有無cavity wall 先有得諗要洗幾錢.
樓低買,唸住Bristol買3間,
做劏房租畀啲學生
gogogo.
我太太睇中左 Cambridge
呢度興唔興講價
同埋offer excess of係咪要出高於果個價,呢個arrangement好怪
近排去過Abbey wood附近,算係伊利沙白線最平嘅一個地方,源woolwich road去,見到倫敦b字頭發展商源呢條路瘋狂起樓
睇有幾搶手個盤, 校區嘅話, 你諗得黎就俾人高過list price 買左。 本地人係爭校網區都好快手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞