UK 租樓買樓攻略 (5)

1001 回覆
31 Like 5 Dislike
唔該晒巴打我再研究下
1. 租房或買屋既 budget : 租£1400
2. prefer 地點 (London, Manchester, Birmingham, Nottingham...etc) : Birmingham
2. 你需要幾間房 : 2
3. 你要 apartment (leasehold) 定 house (freehold) (租屋的話可以skip 呢條問題):
4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長? (0.5hr , 1hr, 1.5hr) : 1.5hr
5. 需唔需要睇校區? 小學定中學? : No need
6. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通) : 治安 > 交通 > 價錢
THX
其實tube沿線有無d新少少(都唔使全新)的house
我在Rightmove 搵新西北/南的 3房house都幾殘,買完一定要使錢執野種

全新我見好多去到80-100萬磅
我睇YouTube好多人咁做
但都係buy to let
個mortgage rate會好高d
無工作地點係俾唔到意見. 因為就算zone 4. harrow同Bromly 都係, 不過一個南一個北, 一程車要 2個鐘咁.......

UK 地大, 你係要跟據番工地點附近搵.
係無嘅. 近得tube 嘅即係起左好耐d 屋. 所有新屋new build, 全部係d 山頭野領嘅地方. 我暫時見嘅朋友, 無一個唔洗裝修.
buy to let可以自住
如果唔mind自己落手執(預小執DIY)
其實要預幾錢?
買apartment又要比人屈service charge
真心唔太想
你跟據呢個表執番你要整嘅野出黎

https://lih.kg/bssvquV
Thanks brother,我研究下先
我都研究緊
應該係要揾銀行搞份 AIP先
然後先有得睇樓
睇啱就俾幾百定幾千磅 reservation fee
再搞銀行 律師手續
等高手教路
1. 租房或買屋既 budget : 買 150k - 200k
2. prefer 地點> Liverpool
2. 你需要幾間房 : 3
4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長? (0.5hr , 1hr, 1.5hr) :
1.5 hr
5. 需唔需要睇校區? 小學定中學? :
小學
6. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通) :
校區》治安〉價錢》交通

我唔熟個邊, 不過我所知嘅係治安整體唔太理想, 所以少d 香港人去個邊. 上面張crime rate 圖你他下幫唔幫到你手.
我記得AIP 一定有三個月英國糧單
如果公司transfer 由香港去英國
都要信證明
HSBC 香港 都要80萬年薪先得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞