UK 租樓買樓攻略 (5)

1001 回覆
31 Like 5 Dislike
無關係你mortgage 定cash buy. 重點係上面1,2,4個條件你附合晒, 3 你可以不理因為你cash buy.

不過, 重點都係你要問番你個律師知唔知. 我個陣個律師係知可以咁做, 不過唔代表個個會知. 就算呢條link 係 the guardian 都話唔係個個lawyer 知.

https://www.theguardian.com/money/2020/feb/24/does-being-married-stop-me-from-being-a-first-time-buyer
你要查清楚點解間野要auction. 點解唔可以普通咁賣.

我附近屋企有間屋, 係賣左1年半都賣唔出, 因為有japanese weed , 無人做到mortgage 買個間野. 最尾係auction. 你買左呢間屋嘅話就一世都唔洗再賣出黎.

我唔係話所有auction 都有問題, 不過好多屋佢要auction 而唔係就咁賣出黎, 係因為間屋係某d 地方有問題, 令到佢無辦法用正常途徑賣.
其實買樓手續 3個月搞唔搞得掂?
我就係覺得有啲野
個agent同我講業主急住放盤移民
或者寫明係 for investor only 果啲
一係連租約
一係有暗病例如欠某些文件無法做到 mortgage
行運的話, 都有機會
想唔租樓 住bnb直接買左先
祝你好運
大碌鳩亂咁fing

9 個月前
封鎖原因:721過咗去咁多年記日本侵華
大碌鳩亂咁fing

9 個月前
封鎖原因:721過咗去咁多年記日本侵華

重未block?
1. 租房或買屋既 budget : £450,000

2. prefer 地點 (London, Manchester, Birmingham, Nottingham...etc) : London

2. 你需要幾間房 : 2-3

3. 你要 apartment (leasehold) 定 house (freehold) (租屋的話可以skip 呢條問題): House

4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長? (0.5hr , 1hr, 1.5hr) : 1hr

5. 需唔需要睇校區? 小學定中學? : 小學

6. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通) : 治安>校區>價錢>交通

唔該樓主
冇 block 任何人
唔block好辛苦
冇上心就唔辛苦
1. 租房既budget : £1600
2. prefer 地點 : London area / Surrey
2. 你需要幾間房 : 1
3. 你要 apartment (leasehold) 定 house (freehold): 雖然係租但prefer apartment
4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長? : 1h
5. 需唔需要睇校區? : nil
6. 你會點排優先 : 治安>>價錢>交通

Job offer係epsom 所以想搵當地/附近地區
略略睇過Epsom(好少選擇) / Kingston upon Thames(符合budget既盤好少選擇) / Croydon(平但啲crime rate好高)
south croydon 好唔好?
依邊d agent 信唔過
south 個邊住無大問題, 不過因為北邊真係雜, 北邊係shopping center 好多人去嘅地方, 你好難唔去/路經個度.

樓價反影左點解south croydon 點解會同類型嘅屋平過其他好d 嘅區. North 就唔洗講, shit hole.

兇宅都可以話當無事咁賣
法例無監管佢地要披露事實
watford 唔屬於 london 喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞