UK 租樓買樓攻略 (5)

1001 回覆
31 Like 5 Dislike
睇YouTube d 地產kol 講到話新盤個樓價好硬淨,基本上都無得減。唔知係佢吹水定咁岩我睇個d盤有得減。
可以睇下Hayes 同Colindale.
肯減10-12%個個盤睇得出慢慢去緊貨

但減4-8%個個盤好似唔係太去到。仲有好多貨。
呢期我冇乜留意新盤,反而係日日篤 rightmove 睇下有冇啱自己心水地方 (例如 KT1-2, SMx, Canary Wharf + Isle of dogs) 既野
唔同地區個上落好大, 由£1000 到 £2000 都可以有
佢減價嘅方式係真係asking price減定係都係cash rebate?
Deposit Incentive 算唔算真係減
據聞是 R 優惠多, 要直接減 face value 好難
例如代付 stamp duty?
online mortgage broker 俾果d Argreement In principle 係咪都做到睇樓入場券
有冇咩broker 推介 定係都係經銀行好d
上果個L&C broker網 一填完 隔一陣就有會唔會伏嚟
通常有coupon優惠或者接減價。
試過講過幾次價
370k—>360k
330k—>300k (呢個唔係我講價,係佢話有興趣可以減到俾我哋)
310k—>280k
350–>300k (呢個我覺得佢本身特登開高d)
本人40路,兩夫婦,冇小朋友。

初步諗住去Edinburgh,有望過rightmove 1或者2 bedrooms嘅細單位。

初步預算100-120k買落定居,請問各位會建議1定係2 bedrooms?選擇會唔會好有限?

謝謝!
deposit, stamp, finishing touches, 或者part exchange 用高過市價收, 幫你供按揭...etc

玩法好似多過香港
係應該無咁嘅價錢係Edinburgh.

我估你呢個價錢, 落番Leeds 睇會易d. 第1係點都叫南邊, 會易適應過北邊嘅Edinburgh. 北邊冬天係真係黑嘅時間多過光嘅時間, 香港人未必會慣. 第2係價錢Leeds 嘅1房會有d 近市中心而治安似樣嘅apartment

https://www.rightmove.co.uk/property-for-sale/map.html?locationIdentifier=STATION%5E5462&minBedrooms=1&maxPrice=120000&numberOfPropertiesPerPage=499&radius=0.5&propertyTypes=bungalow%2Cdetached%2Cflat%2Csemi-detached%2Cterraced&includeSSTC=false&viewType=MAP&mustHave=&dontShow=retirement%2CsharedOwnership&furnishTypes=&keywords=
謝謝!

我初步諗Edinburgh,純粹係太太讀書個陣去短住過,佢覺得可以;我自己就連歐洲都未去過,已經過去UK嘅朋友,都係大路嘅例如Manchester或者London週邊。

做嘢應該唔會入返本行(連登仔最唔鍾意嘅頭幾項啦,唔係1/30000),我自己諗住做鐵膠或者巴膠,開車搵兩餐咁。

所以有tram或者light rail例如Edinburgh甚至Sunderland都係範圍

希望稍後夏天有機會過去睇睇,雖然唔少都話冬天最好,感受下winter depression,但係應該都係行唔開。
唔怕落offer 先整會慢人一步咩
你係用agent refer broker?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞