UK 租樓買樓攻略 (5)

1001 回覆
31 Like 5 Dislike
感謝🙏🏻
我啱啱仲諗如果十萬港紙喺英國london都買到flat
原來*
打錯字
唔該晒巴打,另外想問,果邊問銀行借錢買樓易唔易?同埋如果得500kGBP ,但想買800k 樓係唔係有d大想頭
[member]
2房唔知
3房要靚校網既house, 冇1m 唔洗諗
Thanks bro
呢度所謂嘅90% 按揭, 其實係要睇你年薪. 而借到嘅只會係你4 - 4.5倍嘅年薪.

亦即係話, 以你個case 黎講, 你擺500k down payment, 層樓買要800k, 即係你要借300k, 未計所有tax, 其他律師費/裝修. 借到你4 - 4.5倍嘅年薪, 即係你每年最少搵 £66k ~ £75k 先會*有機會* 批. (無錯, 你有咁嘅人工都唔一定批) 而呢個人工, 你唔係做IT, 或者係一d professional 或有牌嘅專業職業嘅話, 係絕對無可能.
明白,多謝你解答,積係我唔洗發白日夢
因為英國好多人鍾意創業
1m 你估真係好多咩
1. 租房或買屋既 budget :買樓 大既 350k
2. 1, Manchester
2. 你需要幾間房 : 3
3. (freehold)
4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長? (0.5hr , 1hr, 1.5hr) : 1
5. 需唔需要睇校區? 小學定中學? : 要,小朋友6歲
6. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通) : 1交通, 2 校區,3價錢

多謝你耐心地 幫咁多人香港人
祝大家在亂流下平安啦
想搭單問有冇得好似香港咁聯名就計兩個人income?
yes joint mortgage
1 bed apartment 615
堅定流
今日去睇zone 3 邊緣 四個人一間
等睇果間係主人房最大
但好殘好舊又毛毛地都要600
個agent聽到我唔咪本地人好似唔係好情願咁
叫我填form
聽日再約過
Btw搵到既巴sis一日走幾多間先搵到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞