UK 租樓買樓攻略 (5)

1001 回覆
31 Like 5 Dislike
呢個budget 要係London 買house 仲要治安同校區ok
有d 難喎
加多少少到 550k 就唔錯喇
加到550k有咩選擇
SM1 區做例子

3 房或以上 house:
400-450k : 搵到 17 個盤

400-550k : 搵到 145 個盤

即係話之前佢講既條件,絕大多數盤都介乎 450-550k 既範圍
我鳩估揀 SM1 都好個 Croydon 掛
更正:400-550k 三房或以上應該係 85 個盤先啱
之前篤 app 揩錯左變成兩房
多謝樓主
想問呢類似service apartment樓盤有冇伏?
靚裝 有管理 又多層數
https://www.rightmove.co.uk/properties/130834922
禁錯制早send左, 請巴絲們比D好地方
搵到頭大
佢話要 2-3 房,£450K 內考慮兩房比較可行,銀碼揀闊啲喺 £300-£400K 都有啲選擇
最少預幾耐
巴打如果兩房有咩推介
通常M25 內搵.....佢個個budget 又要學校又要治安其實好難玩.

無問題呀. 不過正如之前講, 你住新式apartment 好多係近車站, 好處係方便, 唔好處就係一多人就雜囉.

我未買屋之前, 我係租canary wharf d flat. 我個陣係揀d 遠離車站嘅apartment 住. 我之前個度行去tube, 都差唔多要15分鐘.
呢個budget 應該極度極度難搵.

可以有1200磅budget 嘅, 應該全部唔會係45分鐘內到city of london...

下面呢個位應該係叫最近, 不過你由住所去到車站都要時間, 加埋車程一定well over 1 hour+

https://www.rightmove.co.uk/property-to-rent/map.html?locationIdentifier=STATION%5E10469&minBedrooms=1&maxPrice=1200&numberOfPropertiesPerPage=499&radius=1.0&propertyTypes=&includeLetAgreed=false&viewType=MAP&mustHave=&dontShow=houseShare&furnishTypes=&keywords=

而要under 45min 同啱你budget 嘅, 就算你係rightmove 開晒成個london 睇都顯示唔多.

https://www.rightmove.co.uk/property-to-rent/map.html?locationIdentifier=REGION%5E61224&minBedrooms=1&maxPrice=1200&numberOfPropertiesPerPage=499&radius=15.0&propertyTypes=&includeLetAgreed=false&viewType=MAP&mustHave=&dontShow=houseShare%2Cretirement%2Cstudent&furnishTypes=&viewport=-0.771384%2C0.478311%2C51.3254%2C51.7163&keywords=

有嘅地方集中晒係north croydon, 治安又唔得. 零零散散嘅有d 係kingston 同woodford , 治安得不過我唔覺得係45min 內會得.
我諗你要諗多次, 你是否一定要去london. 有無一定要去london 嘅原因.

Manchester 會啱你budget 多d.
Canary Wharf 果頭巴打你住過,有乜野觀感?
以自住,與及投資收租既角度
以自己既生活角度,似乎 city life 比較適合自己
方便, 好多地方walking distance 就去到. 有地鐵站. 不過極度密集. 楂車係玩自己嘅係個邊. parking 亦難搵. 自住嘅話搵isle of dog 中間或左邊嘅治安較好.

收租嘅話搵近地鐵站, 一係就左邊有河境個d.
我估我會實地去行幾次睇下先
除了要搵自住樓之外,都開始要諗埋整個物業組合,呢度有冇野可以成為組合既一部份。
agree
仲要3房
係無乜可能
https://www.rightmove.co.uk/property-for-sale/map.html?locationIdentifier=POSTCODE%5E786640&minBedrooms=2&maxPrice=450000&numberOfPropertiesPerPage=499&radius=0.5&propertyTypes=bungalow%2Cdetached%2Csemi-detached%2Cterraced&viewType=MAP&mustHave=&dontShow=retirement%2CsharedOwnership&furnishTypes=&keywords=

佢講緊呢d. 不過, 你會有另一個問題, 就係sutton 個學位係爆晒. 你係買到校網嘅屋, 不過如果你係插班生嘅話, 90% 係無位, 你會被編排去附近有位嘅學校, 無得你揀. 你係要再waiting list 番你附近個間學校. 你開頭肯定會跨區咁番學.

所以你選擇又番番去開頭我俾你watford 個個位.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞