UK 租樓買樓攻略 (5)

1001 回覆
31 Like 5 Dislike
我年中決定左買樓,我11月收樓,二手既,已經岩岩全屋大裝完,係等埋extension要時間,但重點記得唔好揀chain 既,因為chain 可以係幾十重,根本係浪費人生

而另一間新屋,收樓都叫準時,因為成個屋苑未起晒,基本執漏係極快手,今日提出可能下午已經黎睇,第二日已經安排人執,但要自己執晒成個花園,發展商已經係最好個幾間,但都仲係有好多野執

仲有兩層係zone one, apartment, 直頭無野執
裝修好晒,只係買傢俬,兩野就住得

我覺得呢幾年其實買樓已經叫快左好多,不過你真係想買樓既就唔好拖,新樓都唔好咁淡定,二手直頭應該要係睇住樓,始終10個月係英國唔算好多
巴打堅有錢, 係london 可以買4間屋.
職業兒子所以有錢都唔係點自豪,同埋london 兩層姐(最尾都係for letting),二手係長住既係荒山野嶺加平野,另一間新屋就係大西北for letting (都叫買得著時,而家轉手都已經賺左20%, 如果賣得出的話)

講真係香港賣一層係英國買四層,仲有錢剩
前題係香港果間都要供完
無師兄甘有米
無錢full pay,一定要按揭。我啱啱先有工返,起碼都要磨多三個月
Budget有限,搵緊有乜地方可以平得泥有三房
你講buy to live?
以我理解用buy to let限制少d,不過息係高d
buy to let 你要巧妙d 做
唔好自己名租返俾自己
否則查到好麻煩
雖然查到機會唔大
但你租比其他人又要收自己入息稅?
定開間公司玩?
mortgage 其實無話你一定要有一年長工定十年長工
係睇你身家加信用度姐
同埋mortgage 有好多種
如果你係想用hsbc, 你就去hsbc 個網站睇有咩計劃,有詳細說明的
咁巴打你果間港樓都最少 20M
師兄要唔要多個老婆/老公/兒子?
巴打係到左埗先再租樓?
建唔建議係香港租左樓先去
Croydon好出名,出名治安差
唔關業主事係多數agant決定租俾邊個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞