UK 租樓買樓攻略 (5)

1001 回覆
31 Like 5 Dislike
係。買完後一年內要住夠183days.
你條賤種5毛點會有能力去英國買樓呀,
咪撚扮啦你老母下面留緊膿呀
巴打係咪以前高登果位 angelababy 狙擊手?
分享下我自己隔山租樓既經驗, 睇下幫唔幫到大家
下個月會去英國, 帶住一家大細, 帶住份英國工得閒要番office
所以地區都好限定Surrey / Hamshire 附近
最後決定靠sourcing agent去睇盤落offer
基本上自己做大部份research (校區/治安等等), 指示agent約睇樓
一個月時間睇左5間, 睇樓前後俾左£350, 落到第3個offer先至成功, 俾多£300做合約處理。(值唔值好見人見智, 但我搵既agent係一個嫁左俾英國人既台灣媽媽, 有問必答, 都幾上心咁)
另外, 其實有睇中一個新樓盤built for renter做後備, 長期有盤出, 但樣樣都係錢, 夾夾埋埋只租得起1房細單位
第1間係要行樓梯既3/F 2bed apartment (£1250pcm), 諗左兩日先落offer, 點知俾人搶先一步收左皮。
第2間係要行樓梯既2/F 2bed apartment (£1250pcm), 同日有4個客睇左, 今次吸收左經驗睇完即落offer, 最終都係收皮。
第3間特別少少, 係兩層apartment,樓下有另一個單位, 叫價£1100pcm, 睇樓當日agent話有11個客睇... 話因為landlord個價好抵, 單位都大, 採光好夠, 入到去清潔狀況一般般, 但對面agent話會做deep clean同執修。
最後真係驚收皮, 所以offer左 £1300pcm + 6個月預付, 最後終於成功攪掂。
小插曲: 對面agent竟然話要zoom meeting見下面, 以為會有咩暗湧, 點知原來真係俾我問下問題, 同埋講番佢都接觸唔少香港人客, 都係好既租客, 歡迎我地到英國咁話, 雖然唔知幾成真, 但都有少少窩心
有冇巴打住過x1 media city 睇左YouTube片好似都幾方便 預左夜晚黑晚唔出街
£250,000
喺Sale
唔係啊
係因為小朋友讀書所以sale?
首先無位架喇sale

如果唔係小朋友問題,sale 純粹為住,樓主應該有好多好介紹
我唔會揀sale, 如果你只係為治安的話. 個度太貴, 因為個校網. 你唔係為學校嘅話個度係完全唔值個個價.

搵第2區, 我上面3個都叫多d 選擇, 仲可以住大d. 唔好講你, 隻狗都開心好多啦. 有d 仲有3房揀
你做倉嘅就收皮la
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞