UK 租樓買樓攻略 (5)

1001 回覆
31 Like 5 Dislike
唔, 你都啱.

咁可能真係得番第2條link 個邊. 我望晒成個map, 我真係揀唔到咩地方.

你有無idea ? 可以分享番.
因為之前巴打你第一條 link 果啲 shared ownership, 除番個 shared ratio 之後,要買完整業權都應該係 700k 上下 - 係 Zone 2 買 700 幾呎兩房新 apartment 係真係咁上下價錢 - 所以我先發現同區仲近火車站,竟然有 300k 盤,先覺得奇怪。

另外,300k budget 兩房要治安 ok,過黎 sutton 呢頭搵啲唔係太近火車站既,真係有機。

https://www.rightmove.co.uk/property-for-sale/map.html?locationIdentifier=OUTCODE%5E2385&minBedrooms=2&maxPrice=300000&numberOfPropertiesPerPage=499&radius=0.5&propertyTypes=flat&viewType=MAP&mustHave=&dontShow=retirement%2CsharedOwnership&furnishTypes=&viewport=-0.253689%2C-0.132668%2C51.3365%2C51.3825&keywords=
新樓係咪少d呢方面問題?
無分別

https://www.facebook.com/groups/601158327895300/?hoisted_section_header_type=recently_seen&multi_permalinks=739735097370955

一樣大量唔同問題. 執漏可以玩成年都未攪. 黎UK 差唔多要學識所有呢度嘅野, 都係慢. 慢到你係香港無辦法用常理去理解.
執漏我都預左,佢有人上門執好過叫十萬世都無人執
我現家其實到左步,張約去到12月
係煩惱緊呢一年內買唔買得切搬
好怕要再搬屋
同埋呢邊地方大,唔sure第日轉工location又會點
你話在香港,最多咪大西北返中上環/太古
起碼公共交通1-1.5個鐘都搞得掂
但呢邊交通費/油錢又貴
所以你問我都仲好心大心細今年內買唔買
睇你好唔好彩. 下面呢d 問題, 係Uk 嘅new build係大量. 有d 問題係你入住左重大問題過你等舊屋d 問題.

唔係話佢唔會上門執, 係你唔知佢幾時黎. 亦唔知你20樣野要執, 佢肯幫你執幾多樣, 同幾時真係會有人黎整.
見到d寫share of freehold
係咩意思?
ondon 黎計嘅話, 通常搵1hr 內到city of london 嘅都無錯. 但係好似曼城嘅話, d 工可以係city of manchester, 又可以係Warrington. 咁就真係賭命水啦.

所以呢度搵工, 係無可能話請你就做, 你只可以搵你公共交通車費合理嘅水平下嘅距離工作. 亦即係話, 你先要知你嘅工種, 邊頭係最多, 你就以個個位黎做destination 黎計車費.
想知多啲
續leasehold 係幾貴?
其實如果睇得出全裝已經無古惑,起碼漏水或之前整得唔好既野實整好晒

因為英國料錢都貴,就算自己整,都唔會專登入面唔整,因為真心,唔整入面爆一鑊,或者執上手屎,其實仲大風險
你同你老婆無註冊就係,又或者未結婚已經一人一層,否則夫婦好似只係計一人

不過英國買樓好易,唔洗諗稅,我有朋友係打工仔黎,老豆老母死左,收到兩間屋之後收租幾年又買一楝,儲到錢又買一楝,好輕鬆
= Leasehold

只係你同時亦係 freeholder 既其中之一個
如果你係插班
仲要問埋學校有冇位
如果唔係根本都係派你去附近有位嘅是但一間
名校區仲有可能舞雷公咁遠
講埋,如果你唔係插班
你都要早大半年就有地址先入到統一派位
入紙時間你自己再研究下

總之得Reception同中一係統一派位

或者私校搏上grammar school
統一排位大約1月中截止
又唔洗早大半年 遲到10月交埋council tax 有單都ok
不過心儀學校附近有冇屋租就另一回事
記憶中reception同中學係唔同時暑截止
Reception係1月15日
中學我唔太記得,但同reception係唔同

9月開學,早大半年1月前有地址差唔多啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞