UK 租樓買樓攻略 (5)

1001 回覆
31 Like 5 Dislike
想問伯明翰市中心治安係咪好差,原本想同老豆老母租市中心apartment但係好多人都叫我唔好租市中心,除左solihull之外伯明翰有邊區治安好d
Apartment 自己留意landlord 俾唔俾養寵物
Salford 本身都好大 近Salford 中心同mcr市中心嗰邊又可以有啲唔同

同埋你嘅係咪好嘅落腳點係咩definition
想請教下各位師兄。 睇中一間apartment, 賣around 140000鎊, 但係leasehold剩返104年期。 明白一到剩返80年期就賣唔出, 想知如果要續個leaaehold年期, 大家知唔知要俾幾多出嚟?
要睇本身ground rent 幾錢 幾耐加一次
網上應該有calc 計個約數畀你
請問我準備想cash buy買freehold house(落我名)
有部份資金會由老豆sponsor(啲英鎊仲係佢香港銀行户口)
請問proof of funds有啲咩要預先準備?
預先將佢嘅英鎊轉入我銀行户口?
然後要我同佢嘅bank statement?

thanks
伯明翰市中心即係近翻China town嘅新樓,治安無咩問題,你又唔會夜晚十一二點一個喺街,要搵apartment 最緊要搵翻停車場閘有閘長鎖嘅,幸福堂隔離波樓夜一夜都有香港人篤波,嗰幾座樓好多香港人住
治安唔好係驚爆格,市中心附近啲house 高危啲咁解,apartment 又唔時時出夜街驚晒
最少有一年存款證明
唔係有排查

送贈要抽稅

可以當借,要申報 計劃點還
英國好似冇送贈稅,但有遺產稅?

如果佢老豆唔係BC或UK tax resident,
£1稅都唔洗比。
Gift唔使比稅喎
好似要跟遺囑
宜家仲有咩mortgage scheme 可以幫到我上車,唔想shared ownership scheme.
佢老豆喺香港
同律師樓講 你老豆課金俾你。 禁佢會準備張gift letter 叫你老豆填同sign.
然後Proof of fund 咪你同你老豆bank statement. 要英文。 睇下師律師有無野問

最後等律師樓叫你老豆轉錢先好轉。
Mortgage scheme係咩嚟?
七年內贈送者要健健康康
七年後就唔使交遺產稅
佢老豆係香港.....唔係UK Tax resident..
唔駛交稅....
掉返轉就要
你睇個邊啲YouTuber? 等我block咗佢。
east london 力架區
想問下New build 係咪多數唔會有日本虎杖嘅問題?
我家姐話畀我知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞