[D322-] 抗俄衛國 151: 巴赫姆特/索萊達爾激戰中, 已成俄軍絞肉機

1001 回覆
25 Like 15 Dislike
大佬打仗點可能0戰損呀
俄狗係咁勁嘅T-90就唔會一架架咁收皮啦
Totally agreed 呀。我想講嘅係現代坦克跟本擋唔到現代反坦克武器。 Google search "T90 tank destroyed" 一樣好多例子。所以西方提供幾十架主戰坦克跟本唔會影響到整體戰局,毋須吹奏。
反坦克武器如果搞唔掂同代坦克嘅話應該無人肯整
獨裁日常先岩,以前國民黨都係咁輸到67咁
依家好阿,俄狗慢慢鬥鬥到盡
一如所料,AH-64E係鏡報9up,膠都費事派
篇報道已經del咗
就係你契大佬連豹二都打唔爆,做契弟嘅你仲唔補飛?
關你撚事咩毒撚
https://lihkg.com/thread/2865012/page/1
Giotto#70238
烏克蘭唔係台灣,美國唔會提供F16戰機,Apache直升機,M1A2坦克,愛國者防空導彈俾烏克蘭。烏克蘭內部其實有好多親俄份子,政局都唔係咁穩定。如果發生政變,呢啲武器隨時落入俄羅斯手中。

唔洗咁認真嬲理d傻仔,
同當初講佩洛西訪台就點點點既五毛一樣
唔需要駁,發生左指住佢黎笑咪得
等睇呢段野燈,美國比既軍援愈來愈多
我既睇法係, 做柒野既唔係普京, 而係佢既盟友
所以英國要儘快解決烏俄戰爭.

不過辛韋誠係咪真係咁有料? 留待日後討論.
國防部長喎, 唔可以同公務員系統掛勾.
我一早話佢應該要走要落台, 戰爭時期一定要實戰鷹派坐鎮
題外話 大家有冇係 saint javelin 捐過錢/買過野?
Saint javelin資金會損去邊度
感覺要捐直接去united24直去政府分流武裝部隊/人道支援/戰後重建方便啲
飛機9千呎高空突機艙門打開 行李全飛走! -40度乘客竟安然無恙
https://lih.kg/3278447

俄佬無零件
屌, 點解某個KOL同我既思路咁撚似
真收水做嘢的5毛小粉紅, 直接block連回都唔使回.

BTW, 再講一次, 連仔再唔清理5毛的話, 連登就等住好似Zlibrary咁變dark web
【Now新聞台】烏克蘭第聶伯羅住宅大樓被俄羅斯空襲事件,烏方稱俄軍是用到烏克蘭防空系統無法攔截的蘇聯時期反艦導彈施襲。北約就暗示,烏克蘭將很快從西方國家取得更多重型武器。

乜原來反艦導彈攔截唔到
同打比關心一線一樣,唔想死想人幫姐
[url][/url]

Intel、Microsoft 被指低調返俄 重新為當地用戶提供更新

自去年俄烏兩國戰爭爆發,不少西方企業對俄羅斯作出制裁,包括停止服務及撤出市場。近日就有多間俄羅斯傳媒報道,Intel、Microsoft 開始低調返回俄羅斯市場,並指或者是西方開始放鬆管制。

俄羅斯傳媒指出,當地用戶在 1 月 11 日起在無須更改 IP 地址的情況下,仍可以從 Google、Yandex 直接搜尋到 Intel 下載中心的網頁,並且下載驅動程式及軟件,唯官網首頁仍然保持封鎖。Microsoft 則重新開始為俄羅斯用戶提供 Windows 11的自動更新。

其後,Intel 發佈官方聲明,表示在2022年 2 月和 3 月,暫停向俄羅斯、白俄羅斯的所有客戶出貨 處理器; 4 月宣佈暫停在俄羅斯的業務。同時在聲明指公司的營運方針沒有任何變化,並將會繼續遵循所有對俄的出口管制和制裁措施,包括美國及盟友國家針對俄羅斯和白俄羅斯的限制。在軟件更新方面,包括 Intel 下載中心、Intel 下載支援助手,只是 Intel 產品服務的其中一部分。

另一方面, Microsoft 發言人指:「正如之前所言,我們已停止在俄羅斯銷售任何新產品及新服務,符合英、美及歐盟對俄所作出的制裁指施」,而未有正面回應是否已重新開放對俄羅斯用戶提供更新。

左膠公司想偷雞
https://twitter.com/new27brigade/status/1615056111190822912?s=20&t=KqbecKicWq_EP2Cf_1PrAA

做唔做到,要睇俄羅斯(+白羅斯)後勤同工業生產,有冇辦法支持百萬大軍以年計的持續軍事行動。

以俄羅斯的人海戰術,巴赫穆特都要用上7萬人果陣,要踏平基輔70萬大軍走不掉(接近當年二戰,巴巴羅薩行動時納粹德軍攻擊基輔的兵力)。

想起要維持現代軍隊100萬人作戰的彈藥,補給同物流時,就覺得好恐怖,冇美國水平的運輸能力根本無法做到。
https://twitter.com/new27brigade/status/1615052058373283840?s=20&t=KqbecKicWq_EP2Cf_1PrAA

咀炮係冇意義的,戰場上見真章,咪知道有冇用攞。

烏克蘭需要更多裝甲力量,更多火炮,對付俄羅斯宜家步兵部隊為主的人海衝鋒戰術。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞