[D322-] 抗俄衛國 151: 巴赫姆特/索萊達爾激戰中, 已成俄軍絞肉機

1001 回覆
25 Like 15 Dislike
不妨睇下輸已遲仲頂到幾耐唔俾豹2
https://twitter.com/Military_idv_tw/status/1615014146139119618?s=20&t=Xv76si4fkE081zA0elbz8w

兩睇, 如果佢身邊的軍事評估係犠牲400萬名砲灰可以贏得戰爭, 或者達到其戰略目的的話, 冇人性的普京會毫不猶疑地採納.

西方世界要做的係將支援提升到: 即使普京用不顧任何傷亡損失代價的方法(除核武, 出核武就美國北約直接落場, 唔使講咁多), 都冇辦法喺戰場上取得成功.
會唔會收埋自己貪污掠埋最後一水
https://twitter.com/xumouren_yt/status/1615047167353229327?t=AMiL5IUI3cz2QzkQ7MNTVw&s=19

似乎係twitter 果邊都洗緊地
同上面條五毛講既差唔多論述
應該都係中央廚房散播出黎
唔俾又話唔俾
一批批俾又話唔夠無撚用
少少地都夠打返佢轉頭又話傷亡慘重
反推又話刺激到俄匪射核彈就抵死

總之永遠都有負面嘢可以講
只要有腦既都唔會信。
最基本問題,一個廣東省GDP都無既國家,
同成個北約歐盟既GDP對撞,何者勝利?
如果唔係隔左個烏克蘭,如果北約親自落場,
收左俄佬皮好撚耐
而家就係要佢輸身家冇得翻身,先至慢慢引佢入局

北約比武器>蛾狗射導彈>平民傷亡>北約比再勁啲嘅武器>蛾狗發癲再射多啲導彈>不停 loop
https://twitter.com/Military_idv_tw/status/1615335837818032128?s=20&t=X4cIfUdYIYccvA1y69kiQg

承#200, 戰術層級研究:
今次係共30人, 如果好似Soledar咁, 全部陣地Wanger Group再次用人海戰術, 波狀攻勢呢?

30人被擊退, 半個鐘內再派60個衝, 再唔得就再派90個衝, 人多總會衝到去. 我相信Soledar烏軍陣地, 就係俾呢種堆屍流戰術夾硬撞爆. 換來的係4000多名華格納砲灰陣亡, 10000多人重傷.

俄羅斯冇人性計數時間: 以目前手法, 犠牲14000砲灰可以強奪Soledar的話, 同樣手法, 犠牲10倍砲灰, 理論上應該可以夾硬撞散巴赫穆特烏軍防線 (普里戈津要求動用5-6萬砲灰去撞). 華格納/俄匪可以假設不缺罪犯去撞(估計約15萬).

戰術層面上, 烏克籣, 甚至美國同北約都要想一下點對付呢種冇人性的人海戰術.
咀砲同中國比就真係弱
想左啦,澤連斯基係咁要求集束彈。
係, 對付烏拉/華格納衝鋒, 烏克籣需要大量又平又易發射的"面殺傷"武器. 最好係60-80mm步兵迫擊砲已經可以發射的集束彈.

BTW, 睇完呢場戰爭, 發現21世紀的獨裁國家仲可以咁冇人性, 用堆屍衝鋒戰法的話, 佢哋應該會開發一D單兵式的面殺傷鎢彈 = 將HIRAMS其中一款鎢彈彈頭, 縮細到變成單兵迫擊砲就可以發射的尺寸. 或者將標槍發射平台加多款專針對20-30名步兵排的攻項鎢鋼珠彈頭.
之前可能係, 但而家俄佬啲身家都輸左一大半,
為顧及遠東局勢, 一定會儘快結束烏俄戰爭.

.....所以, 克里米亞未必可以收復.
睇下情況點發展.
最怕係遠東都係咁,不惜代價,反正代價唔係自己
對獨裁者來講, 只要代價唔係自己, 就可以為達成自己野心, 不計一切後果, 成本與代價.

所以普京"呢個階段"唔會用核武, 因為佢應該知道, 一用核會冇命=自己亦會變成代價.
講開台灣

台灣班國民黨獻世派(同一啲民進黨人)成日提 “芬蘭化” ,芬蘭人先勁唔鍾意人哋成日喺佢哋面前提臭過屎坑嘅公廁芬蘭化,再者2022年嘅芬蘭已經等待成為北約會員國(芬蘭1991年已經放棄run芬蘭化)

芬蘭化係work嘅話,芬蘭同瑞典就唔駛入北約
烏克蘭就唔駛俾俄羅斯侵略啦
講開台灣

台灣班國民黨獻世派(同一啲民進黨人)成日提 “芬蘭化” ,芬蘭人先勁唔鍾意人哋成日喺佢哋面前提臭過屎坑嘅公廁芬蘭化,再者2022年嘅芬蘭已經等待成為北約會員國(芬蘭1991年已經放棄run芬蘭化)

芬蘭化係work嘅話,2002至2004年波羅的海三國就唔駛加入北約(2000s又係普太林做俄羅斯總統,薯仔×普京年代),2022至2023年芬蘭同瑞典就唔駛入北約
烏克蘭就唔駛俾俄羅斯侵略啦
最近 國民黨起勢咁擋 美國軍備
不為餘力咁弱化台灣

明明火山佈雷系統係 反坦克,仲可以自動除雷
係咁散播假消息恐嚇台灣人
最慘係啲平民
好sad
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞