[D322-] 抗俄衛國 151: 巴赫姆特/索萊達爾激戰中, 已成俄軍絞肉機

1001 回覆
25 Like 15 Dislike
Exactly, 烏克籣有"以空間換取時間"本錢, 就算俄羅斯用人海戰術, 都仲有後撤空間, 但波羅的海三國同台灣冇戰略縱深, 冇得用同烏克籣一樣的策略.
俄國一億幾人口, 幾千萬青壯唔死晒之前, 普京都唔會收手.
俄國想以戰逼和, 但北約同烏克蘭係要完全打敗俄羅斯,
將佢地完全趕出烏克蘭境內, 咁先有意義.
所以阻止俄國戰略目的云云, 毫無意義. 佢達成到又點,
達成到但軍力大損一樣係無用, 事後烏克蘭一樣會打返返黎.

西方係有時間表, 雖然遲左, 但確實係有.
如果唔係輪已遲條撚樣阻頭阻勢, 應該可以快好多.
佢只係射美軍基地前面嗰塊空地咋.
普京想挑戰前蘇聯二戰創下的陣亡記錄(860萬人陣亡, 死亡總人口達2700萬)
不過唔緊要, 喺普京計算機中: 1.4億 - 齊頭3千萬, 俄羅斯仲有1.1億人口.

只死3千萬人, 可以換到普大帝心中FF的勝利的話, 呢筆交易對普京而言真係抵到爛.
技術問題,佢都唔想既⋯

其實彈導導彈個誤差太大,做唔到精確打擊
彈導導彈技術強如俄羅斯(或其盟友),平時吹到幾準幾勁,打移動目標又得,打船都得,一落到烏克蘭戰場,就變成只可以打平民目標,仲要唔中
仲要射之前半個鐘左右偷偷同美國單佐一聲, 只喺想攞個下台階
我聽的故仔係: 射之前半個鐘偷偷地同美國果邊講佐, 而且係專登射空地, 只係想攞番個彩, 可以同伊朗國民交差, 希望美國高枱貴手
突出部之役

果百幾架M1 / Challenger 2 / 豹2落到場,呢條線隨時就反包圍

Btw, 我諗過多兩星期,烏克蘭有埋北約戰場,就好打好多
希望承巴打貴言:

https://twitter.com/new27brigade/status/1620248011401211906?s=20&t=NwbK2z8ZMPj1iSi1wldRdw

當年突出部之役, 就係由巴頓將軍手下"艾布拉姆斯"中校去解101空降師之圍. 宜家會唔會咁痴線地重演番"艾布拉姆斯" (今次加埋豹2)裝甲部隊, 反消滅巴赫穆特剩下的俄匪進攻力量?
堆北約坦克埋位落得場起碼都仲要三個月
希望東部戰線屌得住
宜家巴赫穆特一線, 估計大約集結佐7到10萬俄匪兵力了吧.

如果可以重演突出部, 將7到10萬俄匪主力圍殲, 會係對普京的重大打擊.
美國同北約, 只會照抄南斯拉夫果時, 等烏俄打多幾年, 最後一輪空襲KO 俄仔, 解體俄仔, 剩下中國, 再解體中國,
Bakhmut咁落去應該守唔到二月尾
覺得都似一戰既 皇帝會戰
德軍想係 美軍未到之前 發動最後一次大攻勢迫法國投降
雖然佔左好多地,反而戰敗
上次係艾布拉娒斯中校大戰豹式坦克

今次M1艾布拉娒斯同豹2聯手
有序撤退 2月中淪陷喇
塊地都炸到平晒咁濟

而家俄羅斯用極大代價
去換取巴赫姆特
慘勝代價好大
其實俄狗所謂戰略目標為宣傳同為啖氣比較多
烏軍只要保住條命
要還拖幾時都得
所以保持住削弱俄狗同時唔好退得太多就ok
以俄狗推進能力
無論短中長期都係唔會有咩突破
供應三千萬人既後勤同裝備
俄狗經濟應該崩左先
到時全面暴動同內戰應該走唔甩
我覺得撤退即係守唔住,損失都唔會細得去邊
上次利曼咪發生過
切斷對歐美依賴
契弟仲唔跟?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞