普京完美示範不戰而屈人之兵

89 回覆
6 Like 63 Dislike
只係調啲兵係邊境演習鳩射一輪已經搞到對家瀨屎瀨尿。而家西方露出嚟嘅底牌就係完全唔團結,冇統一意志去對抗俄羅斯。普京最驚嘅就係烏克蘭加入北約,講到明要求北約唔好俾烏克蘭加入。為咗面子,北約當然表面拒絕,但實際上已經縮咗,完全聽唔到有任何計劃俾烏克蘭加入。問題核心係德法兩大國跟本唔想因為烏克蘭同俄國反面。呢個想法好容易理解:
1. 睇唔到俄羅斯有意圖威脅西歐國家安全
2. 烏克蘭呢啲三流窮國完全冇戰略價值
退一萬步,就算俄羅斯完全吞咗烏克蘭,咁又點呢?世界末日咩?記唔記得烏克蘭以前咪又係蘇聯一部份。國際政治都係基於利益計算,所以西方國家嘅所謂支援都係提供防禦性武器同埋軍事訓練。烏克蘭唔係台灣,美國唔會提供F16戰機,Apache直升機,M1A2坦克,愛國者防空導彈俾烏克蘭。烏克蘭內部其實有好多親俄份子,政局都唔係咁穩定。如果發生政變,呢啲武器隨時落入俄羅斯手中。
烏克蘭而家都好大鑊,拋個身出嚟做馬前卒,嗌到聲嘶力竭「我好撚想加入北約一齊打柒俄仔」。得返嚟嘅回應只係我俾啲防禦性武器同$$$你頂住先。難怪澤蘭斯基都好震,一全面開打烏克蘭隨時變焦土。
澤蘭斯基而家點諗可以参考路透社最新評論:
KYIV, Jan 28 (Reuters) - President Volodymyr Zelenskiy on Friday did not rule out a full-blown war with Russia but said Ukraine was not a sinking Titanic and accused Washington and media of fuelling panic that weighed on the economy while there were "no tanks in the streets".

https://www.reuters.com/world/europe/ukraines-zelenskiy-seeks-calm-down-panic-over-russia-tensions-2022-01-28/
2008年北約已將烏克蘭及吉魯格亞納入互助盟友

2008年吉魯格亞立即比俄佬打爆咗
都係上任特朗普犀利, 唔駛講咁多, 用頁岩氣質底油價一招收你皮, 要你收皮要你求佢!!
烏克蘭人你地同我聽住
唔好再提侵啦,dominion咁搞都唔出聲
有權喺手咩都唔做
多得班歐豬選左堆垃圾利益集團出黎
政治形態失衡真係影響深遠
由始至終都係北溪2號單嘢
美國全世界面前,玩空城計過咗俄佬一棟,令俄佬食咗500億輸油管但變廢鐵
俄羅斯人都係國際象棋高手
國際棋手而家點呀?
非軍事化行動十分成功

俄國連旗艦都沉埋
鞭下屍先
幫你推下先
一齊推下

想睇下點不戰而屈人之兵
西伯利亞軍師
紹伊古一戰封神
你估中咗個開頭,但估唔到個結局
收到風樓主全家為普京而戰,宜家齊齊整整喺烏克蘭土地下面
乜唔係我烏克蘭啲流浪狗既胃入面咩
烏克蘭滅國未
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞