[D322-] 抗俄衛國 151: 巴赫姆特/索萊達爾激戰中, 已成俄軍絞肉機

1001 回覆
25 Like 15 Dislike
二戰蘇聯戰鬥成績好多係來自烏克蘭兵,真正戰鬥民族其實係佢地
ATACMS 300 km 唔俾,
但俾GLSDB, 150 km
美帝M982神劍制導炮彈真係可以做到呢個效果
係, M982神劍可以打移動目標

將155自走砲變成射程40公里, 大口徑(155mm)狙擊步槍.
M982 Block 1系列只可以打靜態目標, GPS/INS誘導做唔到中途update

用laser誘導嘅Excalibur S可以,不過冇採購過
https://twitter.com/MIL_STD/status/1591926506259099651
用自走炮做發射台既導彈
咁玩法咪即係陸基導彈或者空對地導彈
成本都唔係同一個級數
點解俄狗仲未收手?
仲要燒幾耐錢先會亡國?
有d難
烏仔進攻能力有限
要武力上收俄狗皮仲要睇歐美軍援俾d乜

如果計資源消耗
錢方面暫時仲維持到
賣石油同天然氣俾支支再轉手出去
然後又經支支買物資
呢d漏洞好難堵塞
但會令俄狗愈來愈窮

反而係有d軍備已經重建唔返或者好慢
例如空軍/海軍/防空系統
俄狗工業力量跟唔上消耗
裝備預期係愈來愈差

與其要俄狗亡國
不如睇普京幾時倒台
始終周邊國家其實都無咩侵略性去佔領俄狗
只可以等俄狗內亂
到時候真係咩都有可能發生
畀咗唔使同我哋交代嘅
想種族滅絕人變種族滅絕返自己轉頭
至少佢無用. 如果有, 戰場會見到.
更何況, 如果真係有ATACMS, 烏克蘭唔洗打得咁辛苦.
暫時150KM都夠用. 真係打到去克里米亞, 到時就會俾.
法國佬開晒turbo入局,德國佬呢?
繼續想同普京傾計
仲有, 我認為西方戰機, 會喺收復克里米亞時, 同ATACMS一齊俾烏克籣, 等烏克籣齊裝光復克里米亞.

所以普京宜家係好心急, 單方面傳出三月同習近平喺莫斯科會面, 應該應希望習近平承諾做兩件事: 黙許俄羅斯使用核武, 同開啟第二戰線 = 台海, 南海.

當然, 普京要俾番D嘢習近平作為交換籌碼. 至於交換D乜就太多選項, 好難估.

但可以肯定兩個野心家唔會真心合作, 彼此各懷鬼胎, 冇所謂"互信"可言
你想德國佬做啲乜嘢先?
人哋舊年夠有承諾買3套IRIS-T SLM同118架PzH 2000/RCH 155自走炮俾烏,屌咗佢兩個星期連Leopard 2都ok埋
空軍嘢德國真係愛莫能助,EF2000數目又唔夠多,Tornado太過舊
毛澤東式思維嘛: 核子大戰前, 我方6億人, 敵方4億人, 然後一場核大戰, 敵方死撚哂, 我方剩番2億人, 咁咪我方贏攞

重點係: 我方死剩果2億人中, 自己要有份
https://twitter.com/new27brigade/status/1620978431860301826?s=20&t=VbXmGRsLCBUdHOJrYhDVqQ

聽完烏軍描述, 知道乜嘢叫做真正的"人海戰術"了吧

毫無間斷的死亡衝鋒, 講緊連續10個鐘不停射擊, 華格納砲灰就好似Resident Evil D喪屍一波波咁不停衝上來. 但烏軍唔係Leon S Kennedy, 亦冇無限子彈minigun.

如果相同的情況將來再擴大發生喺基輔 (好似100萬條喪屍亡命海淹咁), 請問該如何扺禦?
聽完烏軍說明後, 喺F16甚至A10進入烏克籣前, 前線士兵要抵擋呢種痴撚線的人肉衝鋒, 真係要海量的集束彈, 面殺傷武器, 天氣容許的話(冇落雪落雨), 甚至真係整一大面"火墻"阻擋人肉衝鋒.
格魯吉亞都幾厚面皮
而家執政黨對俄都幾軟弱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞