[D322-] 抗俄衛國 151: 巴赫姆特/索萊達爾激戰中, 已成俄軍絞肉機

1001 回覆
25 Like 15 Dislike
再俾Wagner group 坐大,分分鐘演變變成高達00“天人”呢類,武力強大到威脅國家等級武裝力量的私人武裝組織(傳聞wagner groups 連戰機,防空飛彈都有)。

不受國際秩序規管的私人武裝,對全世界係嚴重的威脅。soledar一役已經證明佐,即使係花費好高昂的人力,資源,只要承擔得起呢個代價,私人武裝一樣可以對北約訓練的正規部隊造成嚴重威脅。
宜家全部集中講一個位
但其實其他位置宜家咩情況
無情況
烏克蘭仲慢慢推緊Kreminna,
南線大家齊齊過冬唔推線
斯瓦托夫,克里門納一線,烏軍其實都緩慢地推進緊,不過冇巴赫穆特一線咁激烈。巴赫穆特的強度已經去到二戰歐洲戰場的級數。

donask,扎波羅熱一線,目前冇乜動靜。
冇想過用銀英傳人物作比喻,等我知道Wagner Group都唔算勁
https://youtu.be/ajKi-FNh--Y

CNN report Soledar情況:orderly retreat 進行中,唔同癲狗磨血搶地盤,殺夠人就撤退。

BTW, tactically要針對的唔係前面班砲灰,而係後面班Wagner Groups主力同合作的VDV。
全宇宙捱得過畢典菲爾特豬突猛進式猛攻的,10隻手指數得哂,雖然畢典菲爾特每次都係敵損一萬自身損三千

宜家soledar失陷,證明烏克蘭守方冇楊威利級數的防禦實力,俾畢典菲爾特式猛攻overwhelmed,呢個係客觀結果。
好奇問 導彈飛埋去得唔得
唔夠精準係問題。
華格納暫時唔會同伊朗革命衛隊同級,
因為佢無殺美國人。無錯,係,人係分等級。
同埋,華格納無獨立財政來源
應該唔關失唔失敗事
似係內鬥多
其他位啲兵力都抽空晒
唔肯定, 最少烏軍沒抽調原本喺其他地方準備進攻的部隊過巴赫穆特-soledar線, 俄羅斯第76空降師仲喺克里門納同海妖, 80空降突擊師打緊.

希望烏軍93旅快D全員到達Soledar穩住前線先 (傳聞一部分部隊先幾日已經抵達Soledar外圍), 以前就係93旅一直喺巴赫穆特北部擋住俄匪, 令俄羅斯始終不得soledar其門而入.
究竟有咩野可以令人唔要命咁衝鋒
仲要係雇傭兵
打份工唔洗咁掛
227號命令

華格納傭兵有兩種: 死囚罪犯(砲灰)同老兵(主力), 死囚前又係死, 後退都係死, 人的動作自然就會衝前. 當砲灰不停衝擊, 撞出防禦缺口時, 後面的主力同VDV就會馬上組織起來, 由缺口突破.

要防禦呢種砲灰戰術, 第一係唔俾砲灰達陣, 第二係為應付波狀攻擊, 防守方亦要變成輪調式, 有後補人手防禦, 只要有人受傷倒下, 第二個要馬上補上繼續喺陣地開槍防禦, 同時由後方補充後備.
補充: 後面執行227號命令的督戰隊, 以卡德羅夫軍為主.
https://twitter.com/new27brigade/status/1613965955444637696?s=20&t=gr1AXfzol0v0rN_bupeolw

本日soledar線tactical level report。
https://youtu.be/4OXxJ2J_K4I

新27講的應該係Sil station同最西面salt mine 4。因為有交叉火力,俄羅斯冇辦法突破呢條新防線。

無論俄烏都係用同一套手段:為免settlement 之間的crossfire,進攻方會先搵附近的制高點對crossfire settlement 進行火力壓制fixing troops,之後進攻部隊負責突擊目標settlement。突擊的成敗取決於能唔能夠有效壓制crossfire。
如果要counter offence 奪回soledar,幾日前呢分report都講佐要由北向南進攻,先奪回Yakovivka,再借Yakovivka高地壓制番soledar occupiers。但實行的難度係由Vssle向東南打Yakovivka需要仰攻。冇空中支援壓制高地火力的話,仰攻係自殺行為。
Soledar 照咁睇應該好快失守
睇你將唔將salt mine4同Sil station 計入Soledar範圍。如果計埋落去的話,其實有排玩。
一戰封神整咗隊愛國者(個名咁似美國啲美式足球隊),仲有係烏東慶祝生日結果食155mm炮彈果個前總理都整咗隊沙皇之狼黎爭飯食
Wagner group 係敍利亞已經俾美軍打到仆街

唔係有炮灰開路,加VDV支援,Soldedar 是否達成目標都成疑問,Bakhmut打左半年仍未被攻陷。

冇需要放大Wagner Group
Soledar 市中心地勢係低地,烏軍係西面仲有制高點,俄佬入左市中心分分鐘仲慘
係,如巴打所言,Soledar宜家變成Wagner groups被集火點。

https://twitter.com/new27brigade/status/1614094601769611264?s=20&t=xTFT_ezsQtxD3hPNYjPkKA

https://twitter.com/new27brigade/status/1614070908255371264?s=20&t=xTFT_ezsQtxD3hPNYjPkKA

睇埋HIMARS,終於明點解烏軍會“敗走”得咁快啦,係誘敵集中喺一個冇哂平民,俾俄匪打到爛哂的廢墟,宜家T0135以西的烏軍火砲,海馬斯先開始來料

睇來原來呢幾日敗退係誘敵之計,將班Wagner group衝鋒隊聚集一齊,前面防線set crossfire唔俾華格納繼續衝,之後後面大砲,HIMARS開始做嘢,一個個點名。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞