[D322-] 抗俄衛國 151: 巴赫姆特/索萊達爾激戰中, 已成俄軍絞肉機

1001 回覆
25 Like 15 Dislike
而家膠著, 係因為烏東俄佬補給線短, 人海戰術實行簡單.
佢要由烏東殺去基輔, 補給太長, 人海戰術會慢慢fail.

所以呢一幕將會喺白俄往基輔路上出現.
但如果普京如我哋所料, 真係以死百萬砲灰意圖再次填平/血洗基輔的話, 基呢一幕幾乎肯定會出現.

樂觀D預計, 如普京再揮軍百萬, 再次由白羅斯強攻基輔, 兼意圖切斷Lviv到基輔的西方支援補給線的話, 一直俾北約同美國拉住叫佢唔好衝動的波籣, 真係會揮軍落場支援烏克籣, 從此演變成歐洲大戰.

普京會唔會揮軍百萬, 我覺得取決於習近平國是訪問莫斯科係唔係真, 同埋幾時去: 如果係二月去的話, 咁大家就準備好3戰啦. 兩條友宜家再次會面, 肯定係搞大茶飯.

到果陣我應該冇時間上連登啦, 要準備好投身戰場, 為英國而戰.
所以, 要喺適當時候退, 唔係亂退.
重點係打擊敵人/拖時間, 而唔係爭奪一兩個陣地.
馬利烏波爾既悲劇, 無必要重演.
而家既烏克蘭係有條件誘敵深入打縱深.
人海戰術, 最忌係補給線過長.

我唔係話佢一定要退, 但退守亦係戰術選擇之一,
無必要劃地自牢.
波蘭參戰, 唔係無可能.
不過我相信, 北約唔會參戰, 只會做波蘭後勤.
咁亦係避免局勢升級既方案之一.
波蘭無必要宣戰, 只要澤仔宣佈國家有山賊,
邀請波蘭進入烏克蘭境內殺賊就得. 反正大家都無宣戰,
你可以特別軍事行動, 我都可以邀請別國勦滅匪徒.

百萬雄屍經白俄入基輔, 係既定事項, 唔會改變.
普習會無論有咩結果, 四月都會發生.

我個人認為, 普習會, 係唔會有大事發生.
普京太高調, 反而令我覺得習近平係想hea佢.
呢度啲烏毛留言真係充滿幻想,你又知俄軍士氣低落?
你條臭閪蚑那賤蛆既性幻想

普京完美示範不戰而屈人之兵
https://lih.kg/2865012

SHIT ! Ursula von der LIAR 唔小心講咗真話
https://lih.kg/3232284

俄軍跟住打邊度?
https://lih.kg/3062552
問題係: 如果冇中共背後支持, 以俄國自己力量係冇可能推百萬熊屍葬身基輔, 因為連startup的補給都搞唔掂, 俄羅斯國防部冇中共支援, 根本做唔到starter package俾普京.

所以我話習近平去唔去莫斯科咁緊要, 係因為關係到物理上俄羅斯能唔能夠kick start百萬熊屍的計劃.

但做到starter package, 唔代表有維持落去的力量
咁就係咁先. 維尼熊雖然痴, 但唔係傻.
佢要打台灣, 就肯定要軍備, 點會俾你俄佬?
俾下避彈衣, 俾下醫療用品就有.

普習會無非係傾第二戰線, 但中國根本未準備好.
中國真係打起黎, 唔會比當日60里車隊好幾多.
中國要耍走俄國, 仲有其他方法, 不過就無謂講.
提督仲漏佐一件事: 普京要中共默許俄羅斯用核武, 不過我認為習近平呢一刻仲未想做滅世撚住, 所以呢一條唔會傾得成.

暗中軍援方面, 習近平應該會用自己最擅長的技能: 空頭支票
>普京要中共默許俄羅斯用核武

多餘
咪韓戰老解咁
離開左香港未先?
我都覺得有啲三戰FEEL
北約/美國/中國/北韓一日唔參戰都好難會3戰

依間戰場都係集中烏克蘭境內

好似敍利亞代理人戰爭咁唔會發大但會拖好耐
https://twitter.com/new27brigade/status/1621354560836210689?s=20&t=Keki4y3arF-UUEezV7QThA

烏軍第一線接觸俄羅斯戰俘的記錄, 我希望有D好天真認為歐洲果邊的俄國人會比較清醒, 接近西方價值的人能夠睇清楚: 小粉俄比我哋想像中係多好多. 而且呢種具侵略性的價值觀唔止少數民族, 歐洲的俄國人都有令人不能忽視的比例.
我地隣國一樣㗎咋
俄國人(唔止粉紅)長期對西方社會有敵視態度.
佢地反戰, 係唔想自己親人上戰場,
但唔係否定呢場戰爭. 佢地既情況同香港班藍絲一樣,
明明識英文, 但偏偏去信中文傳媒.

我比較想知道既係, 俄國人口流出既情況如何.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞