[D322-] 抗俄衛國 151: 巴赫姆特/索萊達爾激戰中, 已成俄軍絞肉機

1001 回覆
25 Like 15 Dislike
太多同太散加上同時衝,砲擊點殺傷殺唔切。

但吸取佐soledar教訓,早幾日俄匪強攻胡萊達爾時,烏軍直接用海馬斯快速布大量人員殺傷地雷同多用佐面殺傷彈藥,成功瓦解俄匪攻勢。
https://youtu.be/XBUUBlvE28s

尋日Strategic level 分析:
普京之前落佐死命令, 要俄匪3月前達成"解放Donbas"的戰略目標, 係為佐喺西方重型武器上陣, 烏克籣發動春季反攻前早一步發動攻勢, 爭取戰場主動權同盡量奪取有利戰略位置.

呢個舉動都幾反映普京性格: 唔會甘心讓出主動權, 佢覺得手持戰場主動權=佔據上風.
戰機守西北太平洋 無誤判
12公里6萬人
每公里5000人
每米5人
如果佢哋同時間一齊並肩向前衝應該可以打爆世上所有防線
所以根本攞腥港大把人踩10個鐘以上去比較唔正確
攞都最少攞消防員啦
仲要消防員都有個瓦遮頭有曬盛冇事真係可以做recovery
戰場個環境差好多
索姆河英法聯軍密度多十倍都做唔到喇死曬喺德軍陣地前
機關槍合埋眼都打得中
由左至右再由右至左掃一次收工
再唔係call炮兵一炸起碼幾十人

大佬
人地攞海馬斯炸中幾十人已經出po講
成個戰場加埋都係死1000人/日最多
企到咁密集俾人掃/炸真係唔可能
今時今日仲咁樣叫人沖
隨時嘩變都似
我覺得人海戰術既討論可以完
人再快都快唔過子彈
要咁多人有咩用?
上得再多都係俾人屠
以烏軍陣容, 人海戰術頂多係俾壓力同消耗彈藥,
實際效果好有限. 呢啲大家都知道, 不過俄軍樂此不疲,
不斷玩人海, 大家多少有食花生既味道.
https://twitter.com/new27brigade/status/1622101983971917824?s=20&t=JeSaQi-tZM5IBEWtwGzvUg

普里戈津將得到佢想要的: 5-6萬名砲灰. 將Soledar的砲灰戰術再copy and paste一次

剩番的就係烏克籣戰術上能唔能夠做有效對應.
唔好睇少班死囚砲灰的冇低線程度

Soledar班喪屍兵就係咁衝(衝之前餵哂藥).
唔喺前線的我哋就講得輕鬆攞. 難為喺前線作戰的烏軍呀.

所以我成日都話好多巴打根本冇足夠企喺前線作戰士兵同基層指揮角度, 認真看待人海戰術呢件事

成日有巴打講人員輪換, 彈藥補給準時充足, 砲擊支援隨傳隨到咁. 大佬, 真實戰場撚有咁理想, 當戰況咁激烈果陣, 更多時間係敵我雙方都喺一團混亂中. 就好似巴米利恩會戰金毛同楊第一次正面接戰果陣, 上層幾乎冇辦法控制/止住最前線的混亂場面.
我地係關心烏克蘭,但無可能關心到咁仔細
鍵盤戰士有其限制。你想one step forward,
就唔可以淨做鍵盤戰士
前線士兵角度, 進入戰場前首先面對的係不斷砲擊聲:
https://twitter.com/Military_idv_tw/status/1622180790640705537?s=20&t=orqg8siRi38Ap2NJnKmpgg

然後執行以下掃蕩, 攻防行動, 如果係面對Soledar密集突擊強度, 要每日持續10個鐘.
https://twitter.com/Military_idv_tw/status/1622177118867300352?s=20&t=orqg8siRi38Ap2NJnKmpgg

你話支援砲擊? 抱歉呢樣嘢真實戰場下冇咁神, 唔係隨call隨到 (uber都唔得啦). 人員輪換? 激戰戰場上冇人可以保證增援或輪換人員必定準時抵達.
估唔到烏拉鳩冲俾蛾狗得米
https://twitter.com/Military_idv_tw/status/1622260881567674368?s=20&t=SyYSaz-WrKbgqtODPKsLNA

其實已經好清楚: 中共背後提供技術, 金融融資服務, 然後伊朗, 俄羅斯變成枱面上受靶的打手.
有冇巴打知 而家有幾多烏軍係 歐美訓練緊?
咁攻法無意義. 俄佬進攻, 其實係中正西方下懷.
透過烏俄戰爭, 同時消耗中俄國力.
俄佬打到啲地方返黎, 對西方而言並無損失.
但中俄既人力同戰爭資源就慢慢被消耗.
只要你後繼無力, 到時先一次過拎返.
到時就係F16出場既時候, 你幾多防禦事工都係死.

呢個論點我都講左成年.

烏克蘭唔打縱深, 唔拖到俄軍深入,
美國好難俾F16你. 咁就變左烏軍同俄軍絞肉機.
關鍵係晶片.
樓主準備開POST啦
呢點上我認同Martin的觀點:比起物資例如晶片,背後偷偷為俄羅斯提供金融融資服務更是罪大惡極。

有金融服務,俄羅斯要偷買西方技術產品就方便好多,兼且可以用千奇百怪的手段迴避制裁。
我都同意, 問題係, how?
要斬斷資金鏈, 又唔傷到自己, 唔容易.

另外, 我上面話支付寶之類, 喺實行層面上, 能唔能夠封殺得到?
K巴你自稱IT狗, 麻煩講下.
呢個叫做政治,外交到大戰略層面,全世界都明白,甚至烏軍Frontline soldiers都好清楚(烏克蘭士兵好多都受過高等教育,有番咁上下國際視野)。

但戰術執行上 = 落到戰場點operate,成功執行各種任務,就唔係咁簡單咁,好似我哋班冷氣軍師吹水就掂的。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞