[D322-] 抗俄衛國 151: 巴赫姆特/索萊達爾激戰中, 已成俄軍絞肉機

1001 回覆
25 Like 15 Dislike
純粹係成本上原因,一次過用運送車運送,當然方便過斬件運。但唔係唔可以部署在其他地方。同樣日本避免用鐵路運送坦克,只係唔想其他火車班次大亂,技術上無問題。
英國建築標準 (香港係跟英國),在設計時多數會將建築物既力學要求乘3倍作為安全系數
要訂立咁高既安全系數係因為英國佬有考慮到太多因素會影響工程質量,包括工人既施工技術唔達標、物料質素有隱藏缺憾、建築物會隨時間老化等,所以實際上成品有2倍既質素已經算唔錯
雖然我唔知蘇聯時代既建築安全系數同使用年期係幾時多,但我相信一定無英國標準咁嚴格,尤其歐洲既公路太遼闊,維修難度同成本非常高,所以公路能否承載設計極限重量既結果好難預料
但上到戰場啲步兵都係想要有坦克做掩護
個種安心感係替代唔到
始終士兵都係人 上到去有舊鐵幫佢遮遮掩掩 都係安心啲

而且步兵戰車反裝甲能力都係差啲
要海f16 f15拎空優呢個世界得美帝可以做到

當過兵啲人都係咁講 有個日本仔志願兵都係咁講
美國陸軍部用無人炮塔既M1128最後都係因為妥善率太低而退役,電子科技落後咁多既蛾螺屍學人玩無人炮塔
日本唔用火車運坦克唔係因為日本行窄軌loading gauge 太細搞唔掂咩? 要用火車運嘅話大不了行日本海果邊,反正又唔係無多餘運力
我都明烏克蘭咁想要F16 係想攞空優再用AGM 掃坦克
但唔駛考慮俄羅斯既防空系統咩?
就算係舊年年頭,都已經有蛾軍T-72中咗反坦克導彈仲可以作戰既片

主戰坦克中咗反坦克導彈或者係九死一生,但係IFV/APC係啲簿皮車就一定實死無生
參觀過t14既美軍將領對t14 demo係有非常高評價
問題在於有幾多真係實際用到

純睇參數t14的確係世一
米軌作軍事運送唔係做唔到,只係負重比較低,唔會做到好似俄羅斯一列火車運幾十架,限制比較多唔係每條線可以做到。
最搞笑係T-14啱啱出果時啲蚑那小粉紅同總師係度係咁唱衰T-14
日本個濕鳩橋樑載重44噸既上限
可以用agm88清咗啲防空系統先
主要係建築限界問題……同埋日本山多平地少,唔少地質惡劣嘅地方,變咗整體軸重承受力細過歐美鐵路唔少
始終日本要考慮地震,要求個安全系數高好多,橋腳碌柱都粗過人
難怪要投名狀
烏軍要坦克其實唔係為左攞黎同T90大炮對撼
相信都係中近距離攻堅用

坦克其實真係無nlaw同標槍辦法
一來幾公里外既人根本睇唔到
就算睇到唔通用主炮射?
俄狗都驚撚左烏軍d Nlaw同標槍

雙方前線好多時都係無人機配偵查小隊
搵到敵人就call炮兵
畢竟火炮射程講緊20公里起標

咁烏軍進攻其實都會面對相同問題
都會怕反坦克武器
只係俄狗手上單兵武器無nlaw 標槍咁先進
但係要進攻點都係有舊鐵先得
裝甲車既運輸力同坦克既火力係必須
唔通叫步兵慢慢行咩
之前講主要係俄製坦克炮彈就黎用完
點解嘅
https://twitter.com/NOELreports/status/1617949231859503109?t=wMAHlG0q0j07BB4DpCQ8uQ&s=19

瑞士國民議會安全政策委員會將提案允許德國、西班牙與丹麥輸出有他們零件或製造的武器彈藥給烏克蘭

如果通過,一次可以解決了獵豹的彈藥問題、某防空飛彈(好像是A開頭的)的卡零件問題與丹麥本來要捐食人魚IFV的問題

https://twitter.com/MassimoRonzullo/status/1617964857118298114?t=b1PWVOm3ffgyiW78Crb_vA&s=19

義大利議會也通過一項法令,允許義大利今年向烏克蘭提供持續武器,不需再經議會批准

https://twitter.com/Faytuks/status/1617946555398623232

荷蘭目前並不擁有豹二,而是操作18輛跟德國租來的豹二

荷蘭首相今天告訴媒體,說荷蘭有意把這18輛豹二給買下來,然後軍援給烏克蘭

不過還沒有做出決定

媒體指出,荷蘭在冷戰後陸續把原本有四百輛豹二的坦克部隊全部解散
其中有20輛是賣給德國
後來2014年克里米亞事件後,荷蘭把這20輛租回來(其中兩輛是訓練車)
目前部署在德國和荷蘭的聯合部隊(駐紮在德國)

https://twitter.com/Faytuks/status/1617939387739942916

德國媒體明鏡報導

德國已經決定要軍援一個連的豹二A6
也會同意其他國家軍援豹二

報導指出,德國最近一直在和盟友協調,尤其是美國

對於媒體傳言美國和德國缺乏共識,雪寶私底下感到生氣

根據報導,德國會先提供德軍自己的豹二,後續可能再從軍工業庫存軍援更多

https://twitter.com/vonderburchard/status/1617939980529332230

Politico證實,蕭茲很快就會正式宣布

PTT

豹二A6!!!!!!!!!!
輾壓 T-90 唔成問題
https://twitter.com/DefenceHQ/status/1618144097658609665

俄國高層一直想把T-14部署到部隊中。
最近幾個月,
部署的俄羅斯軍隊不願意接受分配給他們的第一批 T-14,
因為車輛狀況糟糕。

目前尚不清楚是車輛的哪些方面引發了這種反應,
但在過去三年中,
俄羅斯官員公開描述了 T-14 發動機和熱成像系統存在的問題

PTT
Chellenger2,豹2,M1表示:T14阿瑪塔即刻出來見我哋。

我哋要主角馬上登場
咁多國坦克都係時候一決高下
Javelin射程限制主要係CLU嘅感應器唔能夠應付2.5km外target acquisition
導彈自身射程可以達到4750m,不過需要用車載optics或者新款LWCLU
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞