[D322-] 抗俄衛國 151: 巴赫姆特/索萊達爾激戰中, 已成俄軍絞肉機

1001 回覆
25 Like 15 Dislike
我作為前IT狗可以答你:技術上可行,但後果肯定係7傷拳,世上冇totally decoupling但唔傷自己咁著數的事。

呢個就係我吊西方世界對抗俄中其中一點啦:又要對抗俄中,又成日想“無傷完勝”,呢個世界邊有咁著數。
舉一個例子:同俄中完全再唔來往,西方世界肯定唔會再有“絲綢”同“宣紙”呢兩種產品。代價就係同絲綢加工與宣紙有關的行業喺西方世界會完全消失(相關技術就好d,宜家可以用錄像方式保存下來,未致於會失傳)。

當然對商人,特別係全球化受益者來講係好大損失。But this is the cost to protect your freedom,值唔值得付出咁大代價depends on 每個人,我唔會特別comment。
精準d講係:西方世界願意為佐捍衛自己價值,對抗俄中邪惡軸心,付出幾多代價?
印象中5萬左右
剩計英國都兩萬
其實唔會
你睇俄狗打咁耐基本上寸土未進

無先進裝甲同空軍支援
靠兩隻腳俾你行去基輔都死
而家前線一大堆戰壕陣地同火炮互射
子彈殺人真係快過我地想像
一戰時好多人就係死係呢d毫無意義既衝鋒
樓主開新po前,貼一下少少的內容:
https://youtu.be/39BPV5Hc9-E

裏面令我最關心的,就係唔止中共,其實全球各國的軍事都愈來愈走向“軍民融合”呢條路。

始終民營或者商用有高CP值,商業市場競爭下產生效率高同量產,更新速度快,供應商眾多等優勢,純軍用市場及其專用規格係冇得比。
傷敵一千自損八百,智者不為
傷敵一千自損八十,可以考慮
我唔comment智或者不智: 每個人, 每個族群的根本價值觀與最終目的都唔同.

有D群體就係將宗教, 民族主義放喺族群的現實持續性發展, 將"形而上"的FF概念放得比現實金錢, 經濟利益更重要的群體, 歷史上都唔少.

仲有, 人係唯一特別的生物: 只有人類先會為佐追逐"形而上"的目標, 連物理上的性命都可以放棄, 純生物學角度, 人類呢種行為簡直冇辦法用現實科學解釋.
焦土
咁搞自己都用唔返塊地
宜家防禦俄羅斯進攻最優先呀朋友
https://youtu.be/rd6-llgOjio

除佐巴赫穆特一線, 盧甘斯克方向, 俄羅斯都積極準備新攻勢.

即使天氣唔係好適合(好唔好彩, 今年都係暖冬), 大約只有7-10日, 頂盡半個月左右的凍土時間適合裝甲部隊推進, 普京都想盡早將戰線盡量推向對自己相對有利的位置.
咁鳥軍仲好游刃有餘
至少冇急調呢班歐美訓練軍回國
聽講Slovanisk失守
俄烏戰爭, 戰術層面的基礎知識:

1. 高低差: 認識雙方陣地高低差好重要, 係第一樣嘢要睇.
2. 灰色地帶與偵察性或試探性進攻: 喺大規模進攻前, 雙方必定會先清除掉兩邊防線間的灰色地帶與settlements, 並開始進行威力偵察或試探性進攻, 然後先會進行正式攻勢.
Source? 巴打呢度唔係好接受冇source 9吹, 或者俄中, 親俄telegram的source.
仲有, 巴打知唔知道Slovanisk喺邊? 當初Lyman, 伊久姆喺俄匪手中, 變成最前面的Slovanisk都未失, 宜家前線推番去Kreminna, 俄佬點飛象過河先打下Slovanisk?

麻煩巴打講之前先打開google map睇下.
因為聽講市長叫人撤離
吊, 撒離, 唔代表失守

呢個係預計呢幾個禮拜內俄羅斯進行大規模攻勢, 為佐避免人民傷亡而做的預防性措施.

當初普京進攻基輔果陣, 基輔都主動撤離老弱婦孺啦.

你次講清楚D, 撤離還撤離, 失守還失守, 兩樣嘢來的, 唔好製造無謂恐慌兼俾人懷疑巴打你散播fake news.
烏克籣宜家根本冇動用哂reserves: 大量國民警衛軍守衛基輔, 防範俄羅斯再由白羅斯進攻基輔.

哈爾科夫亦係一大堆reserves防範俄羅斯由別爾哥羅德殺落來.

仲有一堆為春季反攻訓練中, 未計派佐去歐洲, 英國同美國訓練果D新兵. 加埋應該上10萬以上.

結論: 烏克籣大把士兵未調動, 大部分要保留到春季反攻先出動.
烏克蘭國防部示警,俄軍恐即將發動大規模攻勢,
有匿名官員告訴媒體說俄軍大規模攻勢可能開始於十天內

媒體指出烏軍去年五月九日預測俄軍要發動猛攻,似乎預測不準,但是這次烏軍稱觀察到俄軍確實在前線部署越來越多的兵力
顯然是在準備大規模進攻,有些官員和專家指出俄軍可能在北盧甘斯克、克里米納區域試圖逆襲

不過烏軍並未觀察到俄軍有企圖再次從白俄羅斯進攻

烏軍認為俄軍可能部署VDV和海陸等精銳單位作為矛頭

https://twitter.com/Faytuks/status/1622360804292022273

https://twitter.com/Faytuks/status/1622230625099939843

烏克蘭媒體指出,俄軍可能於二月五日到十五日之間,
向切爾尼戈夫州和蘇梅州再次發動大規模攻勢

https://twitter.com/EuromaidanPR/status/1621796897978556417
同#896的reports一致.

呢個時間北約應該要再調大量間諜同商用衛量幫手掃烏克籣同俄羅斯, 白羅斯接壤邊境一下.
無知一問
點解見到集結都唔用海馬斯炸佢地
唔夠彈藥?
所謂"集結", 其實唔會幾萬人咁堆喺幾個大集結點, 而係沿接觸線分散.

唔止海馬斯, 冇一種武器可以cover哂咁長的接觸線.
冇巴打開新PO?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞