[D322-] 抗俄衛國 151: 巴赫姆特/索萊達爾激戰中, 已成俄軍絞肉機

1001 回覆
25 Like 15 Dislike
你都攞嚟噏
而家就係玩啤牌一隻鬥大,烏克蘭本身得隻五仔,俄羅斯有一隻10
烏克蘭一開始自己就係冇野用得着,守就係靠西方軍援頂到第一波,如果無西方軍援,一早輸撚咗
而家你同我講烏克蘭有咩用得着方法,為就係叫西方國家俾啲更勁既武器,更多坦克同戰機
戰術撚成日幻想硬碰硬既時間,蠅量級可以打贏一個重量級拳手
佢要贏既方法就係叫人俾把刀佢,一係call馬幾條友圍揼佢
#681 你個論點我都提過, 宜家先俾有D last minutes fighter

咁巴打不如直接講: 冇更大量重型武器, 甚至戰機俾烏克籣取得完整空優, 喺大家都冇空中優勢下, 俄羅斯不計任何代價的烏拉衝鋒目前係無解題, 戰術上除佐邊打邊退外就冇計啦
美國唔想俾咁多好野, 但又想用烏克蘭打殘俄佬,
所以先有呢種一戰式既陸軍打法打足一年.
當去到美國唔想再拖, 就會不斷升級軍備.
B52, 只能夠話希望有, 最好早啲,
但往往係好遲先有.
突然諗
俄羅斯國內對於自己國民咁人海有乜諗法
撇除咗啲犯賭打完有自由
全國啲家庭都有後生仔去做不計代價嘅代價
咁個國家仲管到咩
係你話
(我都好唔甘心, 2023年西方世界戰術對幾廿年前捍不畏死的堆屍流人海戰術, 仲係冇有效阻止其advance的反制戰術)
一隻鬥大嘅情況講戰術係咪攞嚟噏?
西方國家就大把戰術,大把手段同武器,發展空軍咪就係其中一個方法囉
而家幾十萬人規模都未算好大
當年二戰損失既人口以百萬計
呢個人口缺口每二三十年會重現一次
個出生率波幅到今時今日都拉唔平
有d國家人口減幅太大到而家都恢復唔到

短期計
年輕人口減少令國家生產力同稅收減少
其實好多後遺症
真係有排講
當連波籣宜家都開始將F16擺上枱果陣, 就知道美國想end game, 唔想再喺烏克籣戰場上再同俄佬含糊不清, 直接一鑊過技術性擊倒佢. 然後重新專注喺台海問題上.

宜家問題係: 一下子塞咁多升級嘢俾烏克籣, 同時咁多嘢一齊做Last minutes fighter趕功課, 首先烏克籣會消化不良, 同時普京亦睇中呢點, 想趁烏克籣消化完呢堆軍援, 變成反攻戰力前, 盡快取得更多有利戰術位置來死守到底.
二戰時前蘇聯戰死860萬, 總死亡人口達2700萬.

普京宜家向挑戰呢個記錄的目標全速前進

佢根本唔會理呢場戰爭死幾多人, 只要達到其戰略目標就得.
堆屍本身唔可怕
最煩既係威力偵查同火炮打擊
無空軍就好難捉到對家d火炮
咁堆左屍之後先有炮擊長打長有
如果可以清到火炮
咁堆屍就真係堆屍無實質作用
俄粉紅數量遠多過你我想像
俄粉紅一如大陸小粉紅
被炸死分屍絕不同情
不過俄粉紅一如小粉紅,真要上陣多數迴避
現在俄軍中來自中亞窮區的人不成比例地多過來自歐洲地區好多
OK, 咁我轉另一個精確D講法: 戰術層面而言, 烏克籣目前手上的籌碼, 除佐邊打邊退等後方升級重型武器, 裝甲部隊同戰機外, 冇其任何減援俄羅斯Throws everything to achieve their goal的手段?
如果有空優
用二戰戰機已經屈撚死地面部隊
all in, 晒你冷. 而韮菜們就係籌碼. you have no guns.

遲早有一日, 留喺香港既人都會變成籌碼俾中共推上賭枱.
係, 所以話宜家普京同俄匪, 有借戰爭清洗中亞窮區人口同囚犯之嫌.

D囚犯死哂喺戰場上, 咪唔使繼續浪費咁有資源喺監獄養住一堆破壞俄國社會治安的分子攞.
https://lih.kg/wktAvNX
btw, 由nato唔派戰機嗰刻開始, 一切已定,
俄國注定要分崩離析, 大時代好快來臨.

2022年3月2日, 我已經咁講.
唔出戰機, 係為左用烏克蘭去消耗俄國.
到收尾既時候, 就會有戰機.
而家喪鐘已響, 時辰到啦, 炸佢老母啦!
最後又去番我講嗰點: 空優對地轟炸呢個對人海戰術解法之一, 除美國一家目前冇其他國家完全做得到

而且宜家對手係俄羅斯, 除非攞哂5代隱形機出來, 否則連美國自己都應該唔敢保證100%安全.

所以我先咁強調, 戰術上要搵除佐空優外其他方案: 例如更多重型武器, 面殺傷武器, 更多訓練有素士兵(如果始終行北約果套以精銳勝平庸, 以質贏量的理念的話), 防守上人力要keep住唔可以俾攻方超過守方3倍人數的基本原則.
我好期待中共到時會推哂3萬隻黑警上台海戰場, 或者其他3戰戰場上送死.

希望到時喺台灣的香港手足或者我, 可以親手喺戰場上送佢哋上路, 為2019大革命犠牲的手足報仇!
堂堂大國
吹撚到自己啲俄係戰機勁一勁,點知打個烏克蘭到今日要玩返人海戰術
成個北約真係指撚能住佢黎笑
伊朗既導彈只係低技術彈道導彈,再加上兩國既距離,同埋伊朗既數目有限,以色列計過數,根本一滴risk都無
笑還笑

但烏克籣喺戰術層面上眉在迫切的問題, 始終要有短期內"舒緩"的方法. 我個人觀點係坦克, 戰機目前遠水未能救到近火(呢D嘢最快都要3月底-4月前先到位). 烏克籣要喺"現有籌碼下", 頂住俄佬宜家的人海戰術到3月底, 目標係3月底前守得住烏東(因為吞併烏東乃普京宜家的"戰略目標", 敵人達成戰略目標 = 可以宣布戰場上取得勝利).

宜家烏克籣最短期目標, 係要"全力守住Donbas區域", 令普京戰略目標失敗. 所以提醒提督, 基於雙方的"戰略目標", 烏東的烏軍仲有後撤空間, 但唔可以退到令普京達成戰略目標的程度.
唔係唔想,係無能力

伊朗連美國既無人船都敢搞,又敢射美軍伊拉克基地,其實已經好勇

但係導彈技術低,而以色列空防技術高,如果射十支八支導彈射以色列,俾人100%攔截,露底無面而且軍心崩潰,俾人發現超廢
如果射一百幾十支,即全面開戰?以色列係真係有核彈,唔係伊朗北韓果d唔知堅定流既扮核彈wor
係, 真實的差距係伊朗連同以色列玩"同歸於盡"的實力都冇.

如果班伊朗神棍有"同歸於盡"的本事, 以佢哋比俄國民族主義更瘋狂的極端原教旨思想, 一早就同以色列攬炒佐, 全體FF上哂天堂吊緊72個處女啦
又唔好咁講, 如果俄佬打既係波羅的海三國,
我諗三國都淪陷左, 等緊北約去救. 係烏克蘭夠大先頂得住.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞