[D322-] 抗俄衛國 151: 巴赫姆特/索萊達爾激戰中, 已成俄軍絞肉機

1001 回覆
25 Like 15 Dislike
記住,天底下最危險莫過於僵化觀念
回 wenliyang
無聊討論下台灣野
有朋友好熟台灣,成日同我笑 話咩1450 之類
用港人態度食花生,都係講兩舊屎 綠真係好差所以今次綠大敗

雖然k巴平時中二病
但係呢個問題我就非常認同k巴 講法,講綠內政差都唔見得綠黨好,
大家都兩舊屎,點解相信唔知有幾多大佬輩會通諜既黨?
台灣選舉已經去到似美國
美國後生仔覺得投咩都死,含淚投但係兩黨都唔會賣美先(當然有陰謀論者覺得通俄啦)
但國民黨係直情唔知會做咩
要權力制衡 唔好令一黨投大 含淚投柯p 介票都好過直投對家

正如以前香港區議會選舉,民主派內政唔投佢地 投其他人ok
你去投對家 人地投放到更多資源去做種種地區工作係老一輩面前拎分
等立法會贏咪on9囉
更莫講區議會可以做好多台底野
本質上我都同意k巴,由香港人角度,
台灣人唔選民進黨,確實係好危險。
The point is, why?

我同台灣朋友傾完,
佢地第一個反應係“又是五筒”(武統)
受左幾十年威脅,得個講字,
佢地根本唔信真係會打。
我話,香港人都唔信中共會唔理一國兩際,
但結果真係無左。但佢地依然係咁諗。
我同佢地傾完,都唔係好明白佢地點解咁樂天,
我兩個台灣朋友都有睇香港新聞,知道發生咩事,
但依然覺得戰爭唔會真係發生

到今時今日,我依然無法理解佢地既想法
點解佢地寧願揀國民黨呢舊放射鈾,
寧願自殺都唔揀民進黨。我唔係否定k巴,
而係想dig it out, dig it deeper。why?
唔係單純話蠢無國際視野就可以解釋得晒。
https://www.thenewslens.com/article/177374
我覺得來來去去幾個諗法
同覺得民主派9做一事無成所以要投DAB既白痴一樣
呢一兩年議題都係疫情啦 內政差啦,台灣想搞疫苗又搞得差 外國唔承認
疫情下經濟差 疫情最後都爆發 話陳時中做得差
現實係疫情有咩國家經濟好好?難聽講句 身在福中不知福
覺得執政黨玩太多泥漿摔角抹黑唔做實事 (講真聽落幾ON9,選舉唔係兩邊屌 不如幫對面抬轎?)

而台灣既media 質素太低(兩邊都係)勁多無source 或者9translate 既假新聞
好多議題莫講政治冷感既後生仔,好多人都未必搵到真相,係咪有發生過件事,要抹黑話咁易
後生仔就會覺得好多時反而係民進黨請既網軍1450,對兩邊都感到煩厭

對台仔黎講可能經濟議題急切過意識形態議題
拉遠D講,今次美國中期選舉 係我心目中選民咪成熟,經濟差係一時
但墮胎權人權價值改左影響幾十年,唔係錢over所有價值掛

選舉當然係要鞭策執政黨,係台灣政制上應該投第三勢力制衡 白票之類啦
但投對家以為自己好撚有獨立思考同醒 真係蠢過隻豬
海峽危機唔係有美國 一早唔係呢個結果啦
民進黨成日跟住人民尾巴就好易比民粹主義綁架
跟本好多野民進黨要帶頭做而唔係比人迫到牆角先做。
不過其實蔡英文都幾癲,好多大改革都係佢任內做咩軍工教退休金改革,一年軍役,開放美豬;不過蔡英文有幾個短板,一個係唔撚識反擊,比中國拎住個農業春袋都唔撚用晶片業還拖,雖然農業佔台灣GDP唔高,但一比藍紅媒借題反揮就攪到選戰。
仲有台灣反共諜既罰則又係輕撚到無論,最近有兩個共諜案認罪竟然可以判緩刑

題外語,台灣人討論選舉唔撚討論經濟議題,淨係講對方有咩黑材料又係幾撚癲

連自己友阿扁同對家馬英九都可以屌蔡英文(就係美豬瘦肉精單嘢),小英唔識點回番阿扁同馬騜

白狼張安樂居然仲可以喺台灣大擺大擺乜事都冇,台灣警員竟然可以對住張安樂嚟賣笑(張安樂指住個鼻侮辱喺街維持秩序嘅前線台灣警員)
未正式capture,連moscow都未正式發佈capture的消息。雖然各個report 都預測距失陷係遲早問題,最少11號話佔領佐Soledar係唔正確。

ISW做乜撚嘢採用Wagner group 片面之詞
諗住update 烏克蘭資訊
點知入到嚟全部都係台灣
最近消息唔多,都係兩軍喺蘇萊達拉鋸,
白俄扭屎忽花,俄佬又換指揮
最大消息就係捉左個車臣指揮官
https://twitter.com/new27brigade/status/1613854939343884293?s=20&t=uf5tDbncuKSlTND6cIC9bw

係時候要俾F16啦。烏克蘭需要足夠的空中力量,配合JDAM去壓制俄佬的高地陣地。neutralize番高低差做成的劣勢。

之後烏克蘭反攻,亦會有大量需要仰攻的戰術地形。目前neutralize高地優勢的方法,主要都靠空對地攻擊。
train個pilot 唔係一朝一夕嘅事
好似起碼半年
會唔會已經訓練緊?
戰術層面都好多嘢睇的:

1. 論local height 的重要性。
2. 烏克蘭要點應付唔要命,唔計損傷成本,1日可以20波的華格納衝鋒而守住陣地(傳聞soledar Wagner groups真係如二戰片,冰雕連一樣,下一波突擊踩住上一波陣亡的屍體,痴佐線,唔要命咁不斷衝鋒)。
3. 防守兩翼避免flank attack。一旦俾敵人成功展開兩翼形成包圍圈,就只能夠後撤。

可惜冇乜人肯深入研究tactical level的know how。strategies level 就唔使講太多,烏克蘭只會越來越強,俄羅斯只會弱打越弱,呢個趨勢唔會因為局部tactical level 優勢而改變。
有班奶繁支狗專登轉移視線拉去講繁支
出面所有pro-russian media打晒飛機話已經攞咗soledar兼咩包圍烏克蘭5000人定點
咪比佢地開心下囉
唔知我仲以為俄狗攞咗哈爾科夫tim
一個爛撚鎮仔都要成幾個月先打到落嚟
醜唔醜D啊
如果成功就唔駛陣前易帥,俄軍應該明顯失敗
俄:階段性勝利喇,烏軍你地最好乖乖地投降
基本依個季天氣就係只得拉鋸戰
烏戰場D雪泥地食死晒D戰車坦克車轆,
戰車坦克唔可以快速推進
烏軍好難用快速行軍突擊戰
家下兩邊只係可玩倒炮戰+人肉游兵戰
除非美帝比烏f16用空戰唔係膠著到烏春天
BTW,如果soledar失陷,可以換來西方世界更多軍事援助,烏克蘭其實係有賺。

如果俄羅斯一開始入侵時烏克蘭已經有m777,HIMARS,烏南同馬里波就唔會失陷。

如果烏克蘭開戰冇耐就有愛國者,iris-t,NASASM等防空系統,烏克蘭的infrastructure 就唔使受咁大的傷害。

如果烏克蘭依家已經有豹二,挑戰者二,m2等重型戰車。Wagner groups的衝鋒再唔要命,再密集亦冇可能成功(步兵再多,都打唔贏裝甲部隊)。

西方世界喺烏克蘭的軍援升級問題上,總係等事情發生佐先做補救,而唔係預測俄羅斯的下一步,喺佢哋行動前就先採取預防對策。
有f16+JDAM,就一早neutralize佐俄佬喺soledar的高地優勢啦,失去高地砲擊+偵查優勢的wagner groups衝條鐵咩。

都係呢句:西方世界喺烏克蘭軍援上總係等出佐事先補救,而唔係做預防性對策。
咁做唔做呀?反攻仰攻高地據點時需要空中支援。

唔止f16,連愛國者我喺舊年8月已經講需要訓練定。如果西方世界真係如我所言,願意做更前瞻性的軍援,喺舊年8月左右已經開始訓練機師,後勤的話,宜家f16,愛國者就已經差唔多可以落場。
就算A10已很好用,重機砲同小牛導彈已足夠,反正前線俄軍s300已唔多,主要威脅都係肩托式地對空武器,低速都不是問題。用途同兩方都有用的Su25差不多,進行低空對地攻擊
如果有A10+地獄火,持續打擊Yakavivka高地的話,Wagner Groups冇砲擊支援下,根本冇辦法組織呢種唔要命衝鋒。

甚至進一步奪回Yakavivka,soledar就唔會失守。
陰謀論D係西方用烏克蘭慢慢拖死俄羅斯

如果一下子俾強軍援打殘俄佬,俄佬投降就冇戲做

烏軍一弱小小就強一點軍火慢慢引俄佬入局

等佢未來10年都翻唔到身
呢方面喺軍事telegram或者頻道啦
呢度主要都係貼消息,太pro既我就算啦
如果你想貼都可以貼。
其實我地只要堅持貼fc左既新聞就得,
佢地想點打飛機由得佢地。
弱智既人你係阻止唔到佢地柒
其實都唔係陰謀論,都幾明顯下
而且之前阿侵既戰略意圖,要歐洲自己搞掂防務
而家開始喺拜登手中實現。如果美國一下子俾太多,
德法又會神隱,咁成件事又係美國蝕晒

有啲事,大家都知道要做。不過,邊個一定要做,
邊個可以做少啲,邊個可以借啲倚唔做,
國際政治一向如是。而平民就因為呢類爭拗而受苦
都唔係第一次。南斯拉夫內戰都係一樣。
https://twitter.com/new27brigade/status/1613891886430969858?s=20&t=ahyRJBs5-MyuMXw5dhfP4A

俾Wagner Groups得到d甜頭,跟住西方世界意識到呢d mercenaries 對西方世界的威脅,再開始聯合對付佢哋。

我相信不久之後,西方世界應該會正式以同伊朗革命衛隊一樣的規格去對付Wagner Groups,包括,但不止於制裁咁少嘢,將佢哋同伊朗革命衛隊一樣並列為恐怖組織亦係可行辦法。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞