[D322-] 抗俄衛國 151: 巴赫姆特/索萊達爾激戰中, 已成俄軍絞肉機

1001 回覆
25 Like 15 Dislike
T90數目應該不多,主要都少數精英部隊用
而家新年緊都開工
班五毛賤畜同五盧毛係咪無錢過年先咁勤力
春季硬碰
冇問題,我尋日大年初一都開工on site做嘢

不過喺英國咁解
宜家Kreminna攻防戰,已經開始佐第1round強強對決:

烏軍92,海妖,80,25旅同美英國際軍團(可以當101空降師+SAS)VS 俄佬第1,4坦克師,76空降師,144槍步師與Wagner Groups的精銳。

呢種精銳對決,打機都唔會想到,有今生冇來世。
同烏克蘭唔同,俄羅斯防禦=counter offense,奉行畢典菲爾特流“攻擊先係最佳防禦”原則。唔龜陣地,主動出擊試圖阻止進攻部隊的advanced。所以會成日碰到兩邊部隊同時進攻,似打會戰多過攻防戰。

決點就係呢種“防禦”模式,比龜陣地消耗多好多人力同資源。
唔知本書會唔會有之前無爆過嘅香港嘢
臭閪拎咗去賣
準備燒糧倉?
改正愛沙尼亞係想芬蘭灣封俄佬
有冇好啲既source?
https://twitter.com/new27brigade/status/1617516487153160195?s=20&t=tSfNeNSF47USiZIsZR9m8w

唔係"使唔使打一架先", 而係"已經打緊架": SPD班漢堡幫同綠黨+FDP隻揪中
我一早話,美國制裁漢堡幫係最快捷既方法
雖然我都知無可能
其實唔同部門互片係咪內閣制政府嘅傳統嚟
今次烏東反擊戰
隨時係新時代大形裝甲正面戰

2邊都無空優
戰場有晒防空武器射住
自然唔會有大形空陸協同
變左係大平原裝甲遭遇戰

係步戰25至35mm鏈炮下
烏軍想搞步兵協同都難
手上歐美反裝甲優勢無晒

變左中形裝甲部隊互攻
2邊步戰4km開始
互射重形反坦克導彈
進入2km ,坦克互射動能彈

到時就睇2邊,邊個戰術好
步戰重坦可靠高,同無人機,c4i ,
引導後方火炮射精確炮彈囉
係,但如果真係可以一打三,烏軍係唔著數
烏東啲大平原都唔係一覽無遺,依然有高低地勢同自然障礙物
會有4km+ LoS嘅遭遇戰唔會多,當然我唔可以一刀切話唔會發生
始終長距離重反坦克導彈俄方綜合優勢較大,烏方借indirect fires拉近作戰距離會較為有利
係, 所謂烏東大平原, 其實都係有大量"高低差", 唔好睇少幾公里左右大約60-100m的高低差, 喺地面戰的戰術層面上已經係致命影響.

Soledar成條防線的失守, 就係由失去東北方幾公里, 只高60 - 80m左右的唯一制高點settlement Yakavivka開始 (Yakavivka約海拔180m, Soledar約海拔100m 唔到).
應該話係多黨聯合內閣多數會出現.

德國因為行比例代表制, 一定會係多黨聯合組閣, 所以內閣, 政府部門之間互片係常見事情.

聽Martin講, 唔止政府內閣, 甚至聯邦, 洲政府, 市政府三者之間大亂鬥, 亦係家常便飯
如果單計牌面
俄軍打防禦反擊戰術
烏軍係果個地形推進都惡玩

俄軍各類步戰多過烏軍太多
最大鑊係款款都係鏈炮為主
同深穿800至1200mm 反坦克導彈

bmp3 支大口徑炮加30mm機炮
同另一款較新步戰,係40mm快炮

係高低差大爛濕泥地
坦克行駛好易陷爛地
到時好大機會變晒步戰為主
到時俄軍會占左部份優勢
基本上有聯合政府嘅行政都係麻煩,個個都各懷鬼胎。

英國就算唔係,但係行政上都好似,好多時啲野推倒重來嘥時間
俄軍係炮灰多, 可以調動既正規軍已經唔多啦.
烏克籣需要的, 係大量便攜式面殺傷武器, 應付俄羅斯227號命令 + 烏拉衝鋒.
https://youtu.be/R3rhQz_xIsI

呢幾日主要講扎波羅熱方向, 呢一帶俄烏雙方都係levelage ground, 冇高低差便宜.

個人分析: 俄羅斯喺1月尾, 宜家暖冬情況下都堅持先採取進攻行動, 似俄佬搶先手主動的風格, 亦希望喺冬季結束, 烏克籣正式反攻前先將其由陸橋推遠, 增加烏軍春季反攻的難度, 時間同消耗.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞