[D322-] 抗俄衛國 151: 巴赫姆特/索萊達爾激戰中, 已成俄軍絞肉機

1001 回覆
25 Like 15 Dislike
點都好, 烏軍春季都要攻擊, 因為俄軍一定唔會打守勢戰,
一定係進攻. 烏軍要爭取主動, 豹二係不二之選.
唔好將過去既烏克蘭同先進國家比.
佢地貪污都唔少.
限米煮限飯. 總好過你用T72俾人地T90屌打.
戰機訓練好花時間, 成本好高.
無人機, 唔係百份百成功, 人地發現左, 機槍機炮都打到落黎.
而且無人機輕身, 帶唔到太多彈藥. 炸一個小規模兵團還OK,
但俄軍人數太多, 好難咁玩.
正路打日本都係打海空, 封鎖領海領空.
無人會咁蠢走去日本打陸戰.
佢而家都無諗過要進攻人地, 日本唔點考慮陸軍都合理,
美國唔止M1, 連戰機都出理, 你德國仲唔撚俾豹二?
真係撚鳩輸已遲

德國坦克殺手
一日輸已遲唔自己出黎講, 或者總理府出聲明,
一日我都認為佢會繼續扭屎忽花唔俾住.

我保持距離. 無計, 佢個底花晒, 無辦法信佢.
等佢自己公佈完, 真係俾左烏克蘭先講.
就算公佈左話俾, 陣間又有人出黎話呢樣嗰樣.
真係上到戰場打, 先好信. 有名你叫輸已遲.
BBC 講埋會俾14 部
話NATO 第三代MBT超重根本係偽命題

M1/豹2本身個設計係預咗係德國平原上對抗華沙公約嘅裝甲集團軍打野戰時, 架坦克可以係爛泥地田野森林上高速機動, 到要過河時就會用裝甲機動架橋車起橋畀裝甲部隊過河, 點會畀鄉下D小路小橋限制作戰行動

NATO 第3代嘅MBT不論係機動力同保護力都強過T80/90, 大量投入烏東前線會係俄軍嘅惡夢, 繼標槍/HIMARS/HARM後, 又一game changer

況且真係打仗時, 唔通因為條路/橋嘅設計行唔到MBT, 就叫步兵只靠IFV/APC進攻?
這樣很兩睇,俄軍試過在烏克蘭邊境大量坦克排成長長車龍,為什麼不鏟出公路,在爛地行走速度慢而且耗油,履帶易損耗,不是不能在烏克蘭春季爛地中行走。架橋可以,在戰鬥激烈地方架橋相當困難
突然肯比m1,係咪上次美國執到架t90分析完知幾多斤兩?
NRA同GOP新血:
NRA同美國人強烈譴責俄羅斯侵略烏克蘭,NRA同美國人支持烏克蘭國軍擊退俄羅斯侵略軍

NRA同GOP新血:
反對總統(Biden)不斷無限軍援烏克蘭,烏克蘭係時候慳住用美國先進重型武器同防空導彈(+炮彈),烏克蘭係時候要善用美國資源了

大概對白(+自己感想)
咁咪證明蛾系坦克同西方坦克無分別

二戰果時係荷蘭地區,豹式通過性係仲好過輕啲既M4
烏克蘭依家係冇nato坦克維修廠亦冇熟手技工,要整呢2部野最近要運去波蘭/斯洛伐克,有咩冬瓜豆腐要運走都好撚甘

前線同廠成千公里冇公路support我係烏軍我都要諗諗係咪要粗用先
應該係收到情報, 俄軍打算大反攻
又quote唔到屌那星
我支持你. 不過唔課金俾你, 你食自己啦.

BTW, source pls
因為烏佬隻無人機唔夠大啫
試吓拎架MQ9 去夠唔夠炸?
大概收到情報,會再次大規模動員攻擊基輔,烏克蘭西部。

所以今次咁快俾坦克,連F16都擺上枱,係為佐威攝克里姆林宮,叫普京唔好再次冒險。
西方坦克都很睇一款款,挑戰者向來機動性低,以1200匹馬力帶動接近70噸貨身,極速得60kmh左右
大隻又容易被人偵察到
好處壞處睇下點平衡
我一早講左普京係賭徒, 一定會打基輔搏翻本,
最後莫講話底褲都輸埋, 捐精籌款都捐到佢變人乾.

我又要出番呢張圖.
本來就唔多,真係當高達咁以為可扭轉形勢?
高達都唔得呀

要到吉姆王, 新格籣森, 鐵甲萬能俠Zero, 三一皇帝呢D神棍超級機器人先有機會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞