[D322-] 抗俄衛國 151: 巴赫姆特/索萊達爾激戰中, 已成俄軍絞肉機

1001 回覆
25 Like 15 Dislike
Significant number 同大量好似唔同喎
係好勁
相比起美國Abrams同俄狗T90呢?
唔好期望一種武器可以改變到成個戰場
依家主要係蘇系坦克同埋炮彈始終有限
烏仔要把握時機喺蘇系坦克用盡之前過渡去用西式坦克提高續戰力
T90系列冇得打,然後俄佬最終兵器T14阿瑪塔……佢唔係超級機器人。
咁樣德國直接伸咗波蘭一腳喎
Basic 2A6即係德國荷蘭芬蘭同葡萄牙
https://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/auch-niederlande-erwaegen-leopard-lieferungen-an-die-ukraine-18627054.html
荷蘭考慮買返現時租嘅18架2A6再transfer
幾個月前我有講過
其實豹2同m1都唔係太適合烏克蘭戰場

烏克蘭公路承重標準係55噸
呢兩部嘢都係60幾70噸
除非烏軍諗到點樣解決logistic問題
預計攞返嚟會係防守用多過進攻用

如果話收咗就可以反推大家就諗多咗
我有印象, 有段鬼佬片講豹2太重過唔到橋. 係咪你貼?
BTW, 烏克蘭遲早要轉北約裝備, 雖然唔係最適合, 但無更好既選擇.
只係唔想大家有誤解收咗m1就大反攻
坦克落場係用黎守t90
用黎守白俄個方向已經夠白俄笠水啦
90年代日本出咗90式坦克都超越當時日本普遍公路標準,最終都無問題。坦克不會由機場直接駛入戰場,減少油耗同履帶損壞。通常會由坦克運送車即係巨型拖車,運到戰場附近城市。超過路載限制,有兩個方法解決,一係由鐵路或船運送到戰場附近城市,一係由兩架運載車分別運車身同炮塔。
門外漢亂問
工程唔係通常會做到標準要求兩倍以上咩
亂問2:
開頭話好實用嗰啲反裝甲飛彈係咪用唔到啦
點解宜家講到咁驚T90咁
肩托式反坦克武器威力雖大但射程很短,例如標槍的射程只有兩公里,必然係坦克射程之內。反坦克部隊往往需要冒險去到射程之內。T90生產期很長,理論上有兩三千架但而家大部分可能已損壞,最低都有幾百架
呢啲技術問題,根本就唔係問題,
有困難就會搵方法去解決,而唔係因為有問題就唔做
更何況係戰時,雖然我搵唔到呢個問題嘅新聞。
之前睇新聞,烏軍用極速修改軌距至標準距,方便物流
1幾20年都做唔到嘅野,一打仗需要就極速解決
烏克蘭不少基建都係前蘇聯年代起,同很多共產國家一樣,佢哋貪污很嚴重,偷工減料很普遍,理論標準同實際強度相差很遠
進攻嚟講係用坦克 裝甲推進 呢個情況烏軍啲t64對付俄軍t90就好蝕底
反坦克飛彈防守先有機會用到
可以到達戰場但用來推進就唔實際
主要係主戰力比起俄高,而且維修訓練全部可以係歐洲各國做番。
比M1A2既話,運送時間同訓練要耐好多
未打過唔知

但如果今次送豹二但 a4 雖然都勁但可能都有唔少戰損,尤其係進攻戰上,始終而加反坦克飛彈密度又高又勁

就算係搵美國用 m1a3 硬推都有機會被佈署良好既反坦克飛彈打中而奶野

如果係咁,不如搵 f-16 f-15 加無人機同武裝直升機做真正空優突襲加 m2 步兵戰車做陸戰搶攻仲好
日本90式咪淨係部署係北海道囉
蛾軍依家打法係用大量火炮炸森林

反坦克導彈只可以係城市巷戰用,所以依家無晒烏克蘭步兵係野外用反坦克導彈伏擊坦克既片
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞