講真 真係好羨慕啲男人有個用CHARLES & KEITH嘅女朋友

869 回覆
2615 Like 1115 Dislike
井底其實係你
貼地啲望下四周啦
好多人中位數兩萬蚊架咋
之前有巴打講左,佢係要低物價 唔係低物慾
即係平價袋成日換就無問題

坦白講,都係錢嘅問題。
你有充足金錢有條件去build up物質生活,但你拒絕❌ 咁叫反璞歸真、脫俗
但你無錢去build up物質生活而要行低物慾/低物價生活,咁叫窮
男人玩夠/俾拜金女玩夠 想收心娶老婆就會搵你
你講緊消費習慣/價值觀/量入為出
佢哋就一野扯去講收入低
睇黎有唔少人將自身價值掛鉤左去奢侈品的認識同擁有
呢個先係問題所在

但如果charles and keith係抄款咁你立論又柒柒地
明明講緊慳錢都會俾人spin去唔尊重智識產權 (另一個價值觀問題)
銀行存款都等於零,窮鬼點談情
黎黎去去屌都係嗰幾個
屌嘅都係幾個point
我講窮人扮有錢人
佢地就會話買個袋幾皮野都叫有錢 你係咪窮到咁
黎偷換概念
佢會話ck都係冒牌
a貨唔係牌子?之類On9 答覆
屌 唔好話女仔自己買喇 女仔個老豆買俾自己個女又得唔撚得呀唔好咁智障啦
直接用例子答你
前女友
做手搖搵得12-3k
係就用小CK呀 但係1蚊都草唔到
用晒啲錢買啲垃雜野
仲要諗住結婚靠晒我一個人草

未婚妻
搵23-4k 另外仲有副業間中搵多2-3k
會用Celine , BV 個類
但係結婚啲錢佢同我草左差唔多1/3

咁你仲係咪覺得用小CK嘅女朋友好啲?
都仲未計ex你想同佢講下世界大事係完全唔識、無乜自己睇法,成日發埋啲港女脾氣

巴打參詳下
我透過呢個post先知道,原來咁多人係透過奢侈品去建立自己嘅信心同形象

我明白抄款呢一樣嘢係涉及知識產權,但係當公司同公司之間都冇對博公堂,政府又冇監管嘅時候我哋呢啲平民如果仲喺度堅持呢一樣嘢係唔係代表堅持緊條道德線?

抽咗佢個款好睇改變咗質料用cheap少少,但係其實另一個角度睇佢會唔會滿足到一啲收入相對較低但係又想扮靚嘅女仔呢?
咪係囉 要我地喱d女人要付出努力先有名牌包包用?
咁我點樣同班姊妹曬命?
香港既男人連養自己女人都做唔到 真係不知所謂😂
以慳錢角度嚟講 C&K個價位絕對唔係咩平嘢
會買C&K嘅 係貪佢個款似足名牌設計而又唔肯出錢買正牌 於是就係手工同質料上妥協 簡單嚟講就係淘寶心態
呢啲人先至係將自信建立係(偽)名牌設計上 而唔係搵啲啱自己特色個性嘅嘢將自己嘅氣質表現出嚟
當然 百貨應百客 男仔中意呢類女仔嘅話咪祝福你哋 不過唔好講到係啲咩美好價值觀 因為呢種行為只係助長支式抄襲工廠經濟 係創意同文化嘅倒退嚟
其實有其他牌子比小ck仲好
Eg Tory burch, Kate spade, furla
都唔貴又得體
通常呢d女外加一個名牌細袋
我覺得Charles and keith係齋燒鵝
上面都有人講質地好差 純粹買個樣
其實仲有好多牌子唔使幾皮一個質地都唔差
我反而覺得幾千銀係買個cutting同用料 尤其是大褸冷衫呢啲
Logo我自己電腦print一個出嚟都有
係,我都估唔到樓主會覺得小ck係燒鵝味道
不過又覺得或者每個人心目中嘅燒鵝味道都唔同
想晒命先應該買個冇logo
買個大logo 擺明話比人知你終於買得起名牌好想晒下
冇logo 用料靚 識睇實知你名牌
會覺得你仲似old money

咁建議你慳番d錢 直接買淘寶小眾國潮
QC design cutting都好多超越咗外國既牌子
特別中價位外國牌子 越出啲QC越差
你梗係唔明啦
你都唔係呢個圈子
不如你走去中環甲級商廈行轉捕下d 人著咩
我真係未見過有人攞個cheap 野
就算冇logo 其實都係名牌 只係你唔識睇
係你窮撚井底姐 係要覺得全世界同要同你一樣兩皮野
我覺得負擔都得就到 chanel d袋我都覺得幾靚 買份禮物獎勵下自己都開心

係覺得LV同Gucci 有D俗
識睇都知KIA係靚車tim

利申 你就當我曬命啦寧願2.3萬買LV牛仔褸 都接受唔到2000銀買一件淨色純白色lv tee
我洗得起錢就係崇拜呢個品牌 品牌歷史
冇logo不如買淘寶 burrbery新logo都出曬事啦
改咗個咁柒既B 即刻連大陸佬都冇人買
基本市面仲停留格仔花 冇人買新logo既衫著
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞