講真 真係好羨慕啲男人有個用CHARLES & KEITH嘅女朋友

869 回覆
2615 Like 1115 Dislike
你唔係欣賞低物欲,你係欣賞低物價。
低物欲係唔會不斷換袋,即使係uniqlo giordano
講到尾都係錢。
我冇咁諗
我用左個詞語係 羨慕
同埋我係欣賞唔追求物慾嘅人
唔係要人欣賞我
小ck係另一個爭拗點
上面好多人都講左佢抄款
用小ck唔等於唔鐘意名牌
可能斷捨離或低物慾其他人會更易接受
好難無對錯判斷,的確
但其實真係無對錯,只有選擇
你是極簡主義者嗎?
可以講下你點解覺得唔追求物慾係值得欣賞?
我假設左佢係全部都係買
因為我見過佢用 a袋再b袋 c 再a 咁樣
估計佢冇賣a去換b
係呀冇對錯
係我入面點都會有個諗法 係正面或負面
負面好多絲打都指正左我
多謝你幫我distill個問題

手袋實際係用黎裝野
我假設佢外表一樣
純粹係牌子問題
某啲售後呀 門面 ignore
但係價錢差50倍

ck會俾人笑 Chanel會俾人讚
但係袋就係袋
裝野用
咬得住牙關嘅 就係勇敢

同時亦都可以將有效嘅資源(49份錢) 留低做有意義嘅野
包括供下樓
唔係
唔係極簡
但當一個手袋係用50份之1嘅價錢買到(小ck
我會覺得買佢嘅女性 會比較上勇敢同吸引
所以你嘅睇法其實係:
如果有更基本嘅物資問題未解決(樓),就prioritise基本嘢先啦,名牌袋呢d唔係必須嘢黎

完全明白呢個爭拗點
所以我都係只係用小ck嚟借代左一個低物慾嘅心態
無討論佢嘅product
對小ck亦都並冇咩好感
亦無壞感
只係值得探討嘅野都多
包括物質富裕帶黎嘅速食文化
因為小ck已經成功咁喺功能上(美觀 裝野)取代到比較貴嘅袋
而慳返嘅錢可以做其他野
之不過樓唔係更基本
純粹係我排個prority前啲咁解
但ck無名牌帶黎嘅滿足感
就算搵chanel嘅生產商做個一模一樣嘅
只要唔印chanel落去就無左名牌嘅意義
呢個滿足感係黎自「我值得如此貴的東西」嘅心理
無可否認呢個世界都係名牌效應
有係Ok嘅但係唔好俾自己太大負擔囉
不過永遠都冇人知佢係唔係 可能散銀黎
屌 呢種心態好撚差
而就係呢種心態令人乖乖俾一大筆錢
理性討論啫

我老豆都覺得自己用少格紙係環保㗎
不過如果卷紙3毫子一卷就唔使環保之嘛
人係社會性嘅動物
想透過呢d道具得到他人尊重
這為其一
其二係現代人對自我價值嘅迷失
所以用擁有嘅物資反過黎讓自己感受自己嘅價值
大大個logo 就名牌效應
咁如果買The Row 同Brunello Cucinelli呢啲冇logo咁滯嘅係咪就可以話自己走求質素而唔係因為佢貴
追求*
咁可以問吓自己
如果搵個生產商做多一個俾你
但就唔係officially係果個牌子
無label嘅
你覺得得到手嘅感覺係咪一樣?
其實覺得人哋用名牌就係追求物質,只係反向跟隨群體價值觀啫,都係喺個圈入面
覺得唔一樣可以因為覺得唔尊重個designer 呀。仲有購物體驗同個過程都係part of the satisfaction
不過呢啲嘢op 應該唔在乎。
我覺得買名牌個經驗就係「你值得這個貴東西」嘅體驗,包括店鋪好靚,sales嘅態度等等

至於對designer嘅尊重
不排除有人因為咁買名牌
但係我覺得唔係最主要原因
因為有d名牌嘅設計真係可以好generic
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞