講真 真係好羨慕啲男人有個用CHARLES & KEITH嘅女朋友

869 回覆
2615 Like 1115 Dislike
你咪覆囉
但我覺得你覆得好低質者
係呀好多人好有錢呀
亦都好多人好窮架嘛
點解你要assume全部人都係隱世富豪?
點解我去討論呢個行為 會變左關你撚事?
我討唔討論 又關唔關你事?
你作為女權主義者都幾煩架喎
講真現今社會唔講男定女都多左好多人躺平
有另一半咪大家傾下彼此價值觀
合則來不合則去
夾硬黎盞辛苦
你朋友都應該唔係第一日知自己女朋友月月清啦
一個願打一個願捱 旁人講幾多都無用
香港月入中位數20000 就算交8000蚊家用 唔洗供樓 3.4個月就買到CHANEL 你又要拉埋咩隱世富豪出黎鳩up難怪咁多人屌你
睇你咩行業啦!假設係IT programmer既,唔理你著咩用咩;但你做beauty/fashion/client-face相關點都要打扮得靚啲啦⋯⋯

但普遍嚟講,打扮體面亮麗絕對更好!(每個人都要面子,講求對外的形象)當然要做到「體面亮麗」係唔係一定要用名牌?絕對唔係,夠品味嘅人絕對可以平民價錢做到燒鵝味道,但對大眾嚟講名牌一定係最容易做到呢個感覺嘅產品囉!
有啲料到
即係隨緣
覺得人可以選擇買嘢駛錢就係女權
啱呀
所以我咪支持用c&k
佢靚得黎價錢合理喎
正正就係以平民價錢做到燒鵝味道
所以,如果因為工作/行業需要而要用到名牌手袋,咁佢日常出街亦都用返呢啲名牌,咁呢個女仔仲係唔係所謂的臭雞/「死要用名牌」?

我諗樓主可以思考下
所以LOEWE做極都做唔起 好多褸設計好靚好前衛
可惜冇大logo 即刻卻步 洗6000.7000買件衫
一陣人地以為我淘寶國潮

行為上同洗3000銀買件淨白色tee無區別
你舊覺得人屌兩句就係仇女po啦
但小ck 喺職場上絕對not ok(除非你是entry level)
樓豬圍爐失敗仲喺度死雞撐飯蓋

現實中連用環保袋嘅女都唔吼樓豬
你唔係剩係呢個po
Loewe 唔係做唔起架,佢係LVMH 既金蛋嚟 咁好多人唔鍾意有logo 既
歐洲買長期好多特價 都叫做得起
可能我窮啦 未闊達到洗幾千銀買無logo
竟然咁多負評 cls
咁tier 1 既從來都一定係hermes/ chanel/ dior /gucci
但tier 2 既loewe/ celine 永遠有忠實粉絲,好多新一代(90後,00後)好鍾意loewe
珍 真正有內涵既男人唔會追名錶名車 就算買都係一架起兩隻止 係mk仔倫敦金保險佬 愈冇錢先會死充爛充表現自己
樓主邏輯思維一直都好混亂,經常無理推論又前後矛盾,而且一味淨係識去為自己辯護但又唔肯嘗試理解人地講乜明明上面多數回應係講緊:女人用自己錢買啲咩係完全無問題,有人買名牌嘅目的可以係因為袋嘅實用性、個人喜好、打扮、名牌愛好;係佢自己死牛一邊頸覺得用名牌一定係衰女人,用cheap牌係好女人;承上佢話朋友女朋友為左買名牌唔幫手買樓,其實如果我係佢女朋友,我孤寒自己儲錢,用cheap牌手袋都一樣可以唔出錢供樓,根本係雙方溝通問題,關用乜袋咩事???
上面都解釋左
我嘗試用前文後理去講一啲我眼見到身邊嘅人嘅事
去討論甚至去表達我想討論嘅野
好明顯係我嘅諗法唔太正面或者表達得唔好啦
導致好多人都屌

我由始至終都唔係好搵到同我討論到件事嘅人
我其實係想借住呢件事去講
我覺得有部分女性都為左奢侈品而去放棄某啲野
而我覺得係不可取嘅

我覺得接近同一個外表上嘅手袋
點解唔可以以一個平啲價錢嘅c&k去代替呢
係唔係都係名牌效應呢?
如果放棄呢種效應嘅女仔
係唔係會比較突出啲呢?
姑勿論我有冇機會接觸到呢啲好女仔啦

我只係用我有限嘅眼界去覺得 被物慾控制咗嘅女性
有機會會寧願放棄貞節 都想去獲得佢想要嘅野者
咁事實好多新聞之前聽落都係咁講
並無打算講所有買名牌袋嘅女性都係雞
如果有冒犯到 唔好意思
平平地 點解要有牌子
仲要係柒牌ck
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞