講真 真係好羨慕啲男人有個用CHARLES & KEITH嘅女朋友

869 回覆
2615 Like 1115 Dislike
不斷換名牌袋貪新鮮咋? 同埋你假設左佢換名牌袋=一定高消費? 名牌袋一賣一買再賣,其實未必差好多錢 (都唔講依家仲有得租袋用)
係女人貪慕虛榮定係自己冇能力 名牌袋好似gucci marmont最平都講緊係九千幾一個
但你呢個方向的確係可以諗落去
你要去justify嘅其實係以下呢一樣嘢
a life lived for others is better than a life lived for materialistic possession (或者推遠d any gratification that can only be consumed by yourself)
你justify唔係為咗說服別人
係令你自己嘅conviction更加深刻
所以只要我覺得 用ck嘅女仔係好啲就得
唔需要有其他人認同
不過我都要其他人認同丫
我想參考吓其他人係點諗嘅者
另外多謝你總括我嘅意思
你如果有對與錯呢個想法,就會衍生高與低嘅判斷
其實d人覺得唔妥嘅係呢點
樓主,諗吓點解:

為他人去付出而活嘅一生,好於,為自己嘅物慾(享受慾)而活嘅一生
你judge 佢個行為,咪又係through 佢揹咩袋
如果佢不斷換嘅係muji gu uniqlo 甚至冇牌子,你又會話佢資源調配有問題咩?
明白
我亦都覺得用小ck可能係因為想慳返啲錢,又或者速食文化都有關係
留黎做乜都好啦
呢個諗法我覺得ok就得
而且唔需要其他人認同
因為係我嘅諗法

只係今次開po令我知道
原來好多人都係睇重名牌效應
Why not both
都唔係二元對立
我點解唔再focus名牌呢
因為其實名牌唔係你諗嘅問題嘅重心
要再distill問題核心出黎諗
點解一定要用啲名牌

舉個例,有啲工種需要靠名牌賺取良好印像,例如:名牌可以令客人感覺你有良好經濟能力(通常與工作表現理想掛勾);名牌材料優質令外型更體面;使用與客人近類質素物品可以拉近雙方距離感等。

睇人唔係應該睇佢個人本身咩?

人類初步認識對方絕大部分都係先透過外表觀察。

咁要咩牌子先會高級啲?

[green]視乎你個人觀感,有人會以價錢、品牌、設計、外型等不同因素衡量。
因為資源有限
其實有judgment 冇問題
我都對op 有judgment
不過明明睇錢就講到自己睇咩對另一半付出,明明覺得人哋低級過自己(覺得自己冇買名牌,會拎啲錢使喺另一半身上) 但又扮到自己唔係咁
咁就肉酸啲囉。
我自己睇法係樓主未講得清楚自己想討論嘅嘢
所以先會討論咗好多枝節
佢個核心問題咪就係覺得好多女仔唔識欣賞佢呢啲有睇法﹑追求內在嘅人,剩係好庸俗咁走去追求物質。
樓主鍾意食黑洋腸?
你都點出咗一個有趣嘅問題
如果我攞曬d錢去體驗世界,去讀多幾個master,我變得更有內涵
但就唔幫家庭/男友荷包著想
咁又得唔得呢?
應該寫得清楚啲,老公畀晒首期供樓,老婆唔做嘢,走去讀master, 個master 唔係專業嘢,只係cultural studies。學費都要老公出埋,老公收入只係啱啱好,每個月儲到1,2千蚊
咁又得唔得呢?
思考左你嘅句子好耐

好難喺心入面冇對錯
我見到換袋女日日換
如果有一種「嘩 真係好可以有咁多袋」 都已經暗地裡「對」左佢啦
而我本身嗰種「佢月月清啦一定」就更加之唔啱啦

另外就係
純粹係因為比起奢侈品 我覺得為將來打算(舉例 儲起為不時之需)會比較好
係我個人想法apply左落去件事度
Master 都有啲過火,不如轉做top up degree
都唔會嘅
可能因為我窮啦
我會比較欣賞啲低物慾女性
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞