[音響撚]音響HIFI討論區(22)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
而家用緊wharfedale12.0配cambridge audio axa25
條喇叭線係用鋪頭送個條雞野,想換過條升級下
筆直1.5k的話各師兄有無咩推薦
又或者有冇舖頭推介可以去睇下
小弟淨係識線鋪
電腦用3.5mm去rca線駁對yu 6啲聲會沙?
Canare 4s8
試過電腦 3.5mm to RCA 駁Yu 6,用Foobar 2000播歌,D聲好沙好拆
亦都試過電腦 3.5mm to 3.5mm 駁Yu 6,都係拆
差在未試過電腦用光纖線去駁,應該都係我電腦問題
呢條係銅線?

今日去旺角我話對hifi買返黎主要係想聽軒仔演唱會,店員就介紹左vermouth serenade,但係係邊個粗幼就唔清楚了
Canare 4s8係銅線黎

平平地聽住先,錄音室咪又係用銅線
如果你電腦有點解唔試埋
光纖輸出會用翻Yu6自己個解碼
應該最有機會解決到你個問題
因為之前冇光纖線,今日買左條黎試的確係冇晒雜音
淨係ATC 果part 都係錯錯哋,用自家高音嘅ATC 喇叭就算去到SCM-150 都唔會有過份厚重嘅感覺
見到佢話B&W鑑聽就知錯到離譜
電腦 3.5 頭即係底板 sound card 出聲,可能粒 chips 值幾十蚊,都唔方好聲
仲未計底板火牛風扇等等可以產生雜訊嘅地方
所以先要用外置 device 去做解碼
至於較大細聲就一定係個 source 較最大,喇叭較細聲,咁先少失真
source 較細咗即係失真咗,個喇叭幾勁都無可能出到 lost 咗嘅聲
好耐之前睇過,舊料嚟
source 較大細聲都可以有失真嫁CHING
睇返THD 條curve 好多時都係U 型
Source都會有thd curve, source 較最大聲一定唔會係最好聲
但source 最大聲可以抑制後面所有野嘅noise ratio就係真嘅
如果成套野noise 係細的話其實可以source 唔好開最大, 當然都要睇返你自己要幾大聲啦
唔想煩+簡潔 ls60 wireless

發燒友+音質就一定passive

音響嘅野,聽一排就好易唔滿足+個新鮮感冇左,砌passive以後升級/轉變音色會好好多

ls60 wireless比較少升級空間同難賣d,萬一壞左/想換就麻9煩

我就認為passive同ls60w係兩樣野黎,自己覺得好聽好玩先係最重要,慢慢周圍試聽5萬budget passive先吧
sorry, 我唔明你講乜, 但係音量最大聲其實係0, 較細聲係負數
講下 cas, 當你一用 asio 同 wasapi 佢已經咬死player 個 volume 最大同無得較, 人地係咁 design
總之我想講嘅係最大聲係0, 無其他
其實我覺得LS60W 最大問題係佢嘅音色太乾,啲聲好唔自然吓
應該係個解碼雞....
5萬玩passive啦
其實唔會好關事,佢左右喇叭傳輸都係digital,用咩解碼都會A/D, D/A轉一次
乾即係鑑聽聲底?
我好睇speaker既樣所以先想買ls60😂
砌passive 既話點揀線同解碼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞