[音響撚]音響HIFI討論區(22)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
用camera kit($299) 加條usb b線入就應該冇問題
不過要睇下你對喇叭既內置解碼支唔支援到hi-res
camera kit以外有冇選擇?
internal dac can do hires~
iPhone 麻煩係MFI到,試過用淘寶野就咁lightning to usb係連接唔到
之前好似有其他巴打用apple 出既lightening to usb 都得,如果係用舊機咁做就唔知粒電頂到幾耐

抵呀,狗衝
Kef ls50 wireless II點睇?
最近買兩件做緊30% off
呢個同wireless II有咩分別?
19k?
隻垃圾egg賣番岀去
想問ls50 wireless II掛唔掛到牆?
想問吓 而家用緊cd player去駁金嗓子 其實係咪冇辦法可以用藍牙播
想請問一下 我依家用緊8ohm嘅speaker
如果轉4ohm
咁音量係咪要下降一半?
因為我依家volume大概三十幾
如果轉4ohm 係咪十幾已經夠音壓?
當靈敏度一樣的話
你預大約打個七折既音量就夠
不過呢d試出黎好過計
巴打諗住換咩speaker
未諗 我依家8ohm set 20/100 volume已經好夠音壓 (駁pc)
如果駁dac 就3x/100左右
我驚換左4ohm 唔小心爆功率 燒單元
有冇推介
預budget 8k-20k左右
會考慮二手
有冇啲書架speaker啱class D 或者佢自己味道好重 唔會輕易改到個味
同埋我近距離聽的
諗緊proac tablette 10
同埋個反射孔一定唔可以係後面
我個位有駐波 依家塞撚住左先好啲
後面無反射孔加近場淨係諗到堆studio monitor
但又要重味, 都係等其他巴打推介
wharfedale Elysian 1
個bass 反射向地
https://www.exclusivit.eu/eshop/en/speakers/1332-905-elysian1.html#/110-elysian_stands-none/113-elysian_colors-piano_black
如果巴打係英國就好,香港又係貴一倍
r33 29800連原裝腳架
個size太大碌 搞唔掂
我自己諗緊
proac tablette 10
proac tablette 10 sign
harbeth p3esr xd (好撚貴
Sonus Faber Lumina1/2
scm7 (用class d搭 係咪收得皮?
jmr lucia
皇太子 (但好似話近場唔太掂)

BTW有冇咩地方可以試到上面一對以上嘅喇叭?
廢時行太多轉
法國triangle好多反射孔都係前面
有平有貴 又靚仔
triangle comete 40同S400 MK2本身都係我目標
但會希望個size再細少少
SCM7 用class d amp 唔一定唔得,我用NuPrime ST-10 推效果明顯比之前部class ab amp 好好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞