[音響撚]音響HIFI討論區(22)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
細部,平,有質素
bass好過audio engine A2先,難得咁細對喇叭個bass唔錯
追過po, 以前見有巴打推介SDRD
銀色果隻2個喇叭係咪好d
我睇spec 應該可以點知邊隻好d

之前我都係2 bookshelves speakers + subwoofer,效果真係麻麻地.

我覺得如果你可以借部 class AB 100-150w 既amp 可能有分別.

以前我老竇用avr 推floor standing speakers 都係唔係好夠力.

同埋如果換類似iso acoustic 既腳係喇叭底,啲低音又好少少,我都係TB買代用品
A2+ HD3 HD4我都聽過,HD4係幾好聽,但係真係Bass 唔夠
想問下 RCF-Art 712-A 呢個牌子係咪香港好少代理?
我上網搵好耐都係得台灣有
自從由audioengine A2 轉用EVEsc203之後我都冇試過audioengine 野,所以唔清楚HD3, HD4係點。
A2 一直有個問題係分析力唔夠,個bass量雖然夠不過太濁而且唔夠力。我會話佢係得個大聲
sc203個bass難得係咁細尺寸做到一個清楚、有力而且有下潛嘅bass
bass量唔會少
不過sc203就唔係好厚聲,始終係monitor 所以唔會特別做厚個聲。中頻、高頻偏亮。高頻得益於氣動單元所以延伸得好,有空氣感
聽落似係我想要嘅嘢,研究下先
多謝師兄
我身痕想買A2+都純係貪佢細細隻駁電腦方便
仲要有埋白色
好似唔會
睇戲就加subwoofer 啦, 一隻唔夠加兩隻
想問一下
我見依家好多一體機都冇usb b type
咁係咪姐係唔可以做usb dac for 電腦?
姐係如果我電腦啲聲佢係幫唔到我搞?
lan插位係咪只係for 串流?
會唔會可以可以搞啲設定然後出到電腦嘅聲?
sor 真心問 我未用過lan插位
話明一體機嘛,你需要既係一部解碼器。
咁你地睇youtube/打機個時點搞?
係咪唔用喇叭?
Bluetooth/帶耳機/轉其他amp?
我其實有前級for headphone amp
不過慣左插兩條usb 一條for 綜擴
一條就前級
然後發現依家啲all in one 好似冇usb b
諗緊遲啲想轉機嘅話點搞
買ifi zen dac v2 或者 topping dac
二手$1000
有埋mqa解碼

我都係用緊冇usb dac嘅all in one駁電腦

缺點係要解碼tidal/kkbox果時,音響得歌有聲,youtube netflix同其他全部野都冇聲,同埋開太多野搞到聽tidal lag機(可能我電腦唔夠勁)

所以想多工又聽歌果時,我會轉用spotify

而聽tidal果時要乜9都唔做,專心聽歌
而家電腦用緊 soundbar 出聲
身痕想買馬仔PM6007 + Tannoy Gold 8/5 or B&W 606 S2
點知發現書枱放哂 mon 之後唔多位淨
有無 d 細細隻既 passive 係 ok?

另外想問廳用緊 Sonos soundbar 同後置
全 wireless只插電其實好方便
如果想玩 amp 既話有無得前面就用 passive, 後置就行 wifi 用 active 咁?
拉線好難

Thx 各位巴打
買個Usb 轉同軸
要加佢隻kc62
係,會聽到有hum 聲
加DC blocker 會好啲
新手岩岩買左對 Kanto Yu6 比電腦用
3.5mm線駁電腦直出,發覺D聲勁沙
之後拎返 N 年前鐵三角隻 HA26D 黎做前級,D聲即刻正常好多
想問下,因為對 Yu6 同 HA26D 都有得較大細聲,
正確做法係咪應該將喇叭既聲開到最大,前級 (HA26D) 就平時用黎較音量大細做微調?
現時駁法係: 電腦 (3.5mm to RCA) >> HA26D (3.5mm) >> Yu6
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞