[音響撚]音響HIFI討論區(22)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
ONKYO抵玩,同一個格式下佢是唔知點解平小小
不過會覺得低音會咁強,但全新手無乜所謂
DENON就大部分都比ONKYO更好,當然上面題的mega sales 是超值

如果唔知道自己玩乜時,可以買2600H + Wharfedale DX-2 5.1 + 一對天空speaker (二手應該1000)都唔駛,再買線黎玩就可以

AV AMP可以去隔離POST 度問有更多資料
大家點評價B&W 606/607 S2?
我見海洋中心間嘢特價
平時聽開band sound 多
佢個度有試聽wo
同埋 後面壇野都影響大
Fever話要好啲既amp先俾到佢發揮
想問 前置一對 係咪可以掛牆

而家用緊c2 左上角右上角 有入牆hifi頭
掛牆多數衛星/ on wall 形喇叭
書架最大可掛都係得Polk es10 (4 吋中低)
無理由你掛隻6 吋中低音既書架上去 都應該係一隻架夠力
On wall就薄身
DAILI ONWALL / ELAC DEBUT 2.0 都有出on wall
好似都係4 吋單元
用開DIABLO 300做後級,想升級,有咩10萬元後級推薦? 最好性價比最高
咁你照返cd-s2000做標淮去試tone balance就ok
btw我見原來出咗新款s2100有dac功能
唔知佢用cd同dac播出嚟嘅聲係咪一樣呢

即係CD都會用同一個dac,所以聲唔會差好遠。你可以比較下CD好聽定電腦好聽
定係同價位買獨立dac質素會高啲?

如果以同價錢講,純dac 100%成本都放係dac,CD機有部份成本要分去CD部份,假設係同一間廠出,理論上純dac有可能高質素過CD機。
現實上就好難有得咁比較,冇話獨立dac一定高質d,畢竟每個廠定價方法都唔同
同埋每間廠強項唔同,可能yamaha整體能力都強,但dac方面未必有專做dac嘅廠強;相反一間專做dac廠做返CD機又未必有yamaha咁好。所以好睇你想要乜。
我會話獨立dac比較大彈性,就算你用cd-2000用digital出部dac做解碼又得,唔淨係得電腦用
相反,有d巴打真係用CD機做埋dac咁玩嘅
結論都係去試機最實際
最終買咗B&W 607S2 加 Marantz M-CR612
想再問問大家推介用咩音響線材會比較好聲
用緊607s2 加rn803 串流多 覺得好滿意 但係可能只係發揮到30-40%左右買之前係出面聽過夾2,3萬既amp 個效果好好
我最後揀607唔係606係因為屋企個廳唔算大
Marshall wolburn 3
&
B&O A5
邊部靚聲d?
B&o性價比極低
想買套B&w 2.0, 有冇地方或者邊段時間買會平啲?
NZXT出speaker
定位同a2+, yu2競爭
HDMI arc?
而加 A80喇叭接USB連電腦
買左部PS5想解決聲音喇叭出聲
暫時HDMI經mon用3.5 to 插A80出聲

想問下如果想買部DAC解決有咩推薦
ifi Zen DAC v2 定iFI Zen One Signature?
買唔買DAC一回事,想改善音質可以,但佢係無法駁PS5出聲既
mon轉3.5就肯定係差既
PS5得hdmi, 你要買一個hdmi audio splitter先,將聲畫分離
通常都有analog紅白/ 光纖 出,事旦一個都可以直駁你喇叭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞