[音響撚]音響HIFI討論區(22)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
New post
[音響撚]音響HIFI討論區(21)
https://lihkg.com/thread/3145457
想買個細啲嘅喇叭for ps5同埋電腦用 請出招

Budget2000左右 啱啱睇覺得iloud mm好似ok
搵緊 streamer+DAC, 筆直約10k, 而家心水有
1. Cambridge CXN V2 評價唔錯,好似就出新一代清緊貨尾?
2. Matrix Audio Element i 外國評測好似好好,大陸公司
3.) Lumin D2 mini 某網力推,但睇開蓋相有d唔開胃…
4. ifi neo stream, 好似好抵全包宴,但聽講d聲好似普通?

其實我只係會聽Tidal同Spotify, 唔會播file同CD…

大家有咩意見?
我會揀ifi,本身tidal 同Spotify 音質都好一般

當然都睇你後面堆野有幾靚,成套器材要平衡
就買Iloud mm 囉
不如平平地bluesound node?
Blue sound node 我有野想問,blue sound 好似以經包埋前級?
咁駁合併機算唔算兩次前級放大?
呢幾部我揀ifi
多嘢玩啲,同埋鍾意佢用burr brown
細細哋駁對有源喇叭應該幾過癮

用過matrix 部DDC, 用料係靚嘅感覺好過一般chi-fi,但過10k未必考慮呢啲牌子

lumin 就個app 好好用,但又唔太特別,D2 mini 聽聞改電源會有好大進步
應該算,合併機就算有都係得一個bypass, 往往就會俾avm插咗…
所以我諗睇你想用邊個前級,唔想用果個就set最大聲算…
咁即係要淨streamer +dac ?通常好貴?
同埋無前級唔用RCA要用咩駁返俾部合併機?
有得set fixed output
同埋佢所謂前級應該只係digital volume control, 用返preamp/ int amp 嗰個好啲
岩岩走去試b&o emerge
試撚完心諗 呢隻野既聲 值7k?

人聲前 樂器聲拿埋一舊

見英馬平,原本想買隻放廳播歌
試完真係不了

b&o 兩皮野既 beosound balance 先叫有少少靚聲
咁細隻單聲道喇叭 好難唔拿埋一舊
起馬一對出到立體聲先似樣我諗,但個價仲貴過 LSX2
嗰啲係比普通人用嘅藍牙喇叭,其實一係做360發聲提升個包圍感,一係就當smart home device control先好,一係就係港女打卡only
想請教下啲cable問題
我有隻iloud mm本身3.5mm直插緊電腦
最近想加隻dac/audio interface
但見iloud好似唔support balanced
係咪代表我用返single TRS to dual RCA就已經夠?
用dual TRS to dual RCA都冇分別?
btw, 我對Devialet Mania有d性趣

但之前美馬特價買咗隻 Belkin soundform elite, 屌佢老母d低音又糊,糊到d中高頻唔見哂,完全聽唔到podcast

攪到對隻Devialet mania又驚驚哋…
用過blue sound 上幾代冇USB out 既,得optical /coaxial out 我覺得麻麻地, 新既有USB out 可能好啲

用緊raspberry pi+ i2s hat , 行moode audio 用i2s out 去 R2R Holo spring DAC, 感覺唔錯.

睇好多review 話泉3 DAC 音質比美好多高級DAC.
網上見人比較過,usb 其實唔夠coaxial/i2s靚聲
如果唔會拎出街用,b&w 隻飛船其實幾抵玩

一直有隻放睡房,啲聲幾好,傳統B&W嗰種厚聲底
係, 我試過 i2s 最好聲,不過除左 raspberry pi ,都幾難搵有i2s output 既 player (仲要平tim)
用i2s 係咪用唔到解碼個時鐘?
佢單元係6 系喇叭
差極有譜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞