[音響撚]音響HIFI討論區(22)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
未買,睇多幾間試下先
係R3 meta 嚟

然後再返轉頭試埋R5 meta 先感覺同705 s5差距拉近返
就外觀而言,R5就完勝
同埋自己第一次試聽,兩者比較接近就分唔到高下,要再試聽下,個哥哥又唔太熟,講唔到d優缺點
但係R5個套裝價有d癲,29800減到22680
Beosound level 是咪交品牌稅多
Naim muso qb 應該唔錯?
想用REW gen RME用嘅5+2 band EQ
點樣指定REW頭尾用LSQ HSQ咁去gen?
咁都係我講果d
再唔係搵下二手野
Mtm係好在有room correction
弱弱一問,請問Cambridge CXN v2用xlr 駁有源Adam a5x是否不用駁amp?

上網似乎無similar use case. 唔係好睇得明manual。想請教。謝謝!

CXN V2 manual:
https://manuals.cambridgeaudio.com/en/cxn-v2-network-player/getting-connected

Adam A5X manual:
https://www.strumentimusicali.net/manuali/ADAM_A5X_ENG.pdf
Adam 唔係有源咩?有曬前後級

反而 CXNv2 都有個前級放大變咗放大兩次
唔好意思,唔係太識。放大了兩次是否會好大聲?還是有甚麼不好?

我現在有Adam a5x, 但用緊一隻好舊的DAC駁。想換做CXNv2 但又唔知可唔可以咁做
數據上會有失真
但入門級我覺得唔使顧慮咁緊要
你呢set 絕對開到聲同用到曬較大細聲 同streamer 功能
謝謝您的意見!
有對Edifier S880DB(內置XMOS DAC)
電腦亦有張asus xonar essence stx ii,不過唔支援插USB

煩緊應該用USB直駁S880DB好?
定用同RCA駁S880DB至電腦 sound card好?
兩個方法都ok
我懷疑xonar好聲過S880DB內置dac,呢個要靠巴打自己試下
我都係咁諗 所以廢事買usbA-B線試
其實唔洗用乜貴usb 線,買條printer 線就得
番去搵搵先

順帶一問
因為我RCA線唔夠長,如果我將兩隻喇叭左右調轉放,RCA線左右亦都調轉插,會唔會影響音質?
應該冇影響
想問下平平地買隻8吋sub仔買邊隻好?
Polk PSW111
Cambridge x201/x301
仲有冇其他推薦?
DN8, 4000 以下無敵手, 我自己都用緊, 睇戲震曬sofa
有冇再平d
budget 大約係二千多d三千內
咁係得 psw111...
想問各位師兄 呢個係咪hifi制

最近裝修
如果1萬budget內,要Kef q150/350定lsx 好?
還是有更好選擇,我仲掙扎緊要active 定passive speaker
有一部上代入門denon amp 同埋老豆級多年前hifi CD機
LSX ii 個同軸單玩新q150 幾代
但你已經有amp
可以直接買好啲喇叭(或者筆直all in)
暫時用返舊Denon AMP 同CD
聽串流就買部入門 blue sound node
幾正 我裝修都想咁做 後置拉線入牆
謝謝爸打!如果要買好啲嘅喇叭, 5000至10,000筆直有冇好推介
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞