[音響撚]音響HIFI討論區(22)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
用緊Audioengine Active Speaker A2+ 想升級喇叭
有冇師兄推介
2-3000$
唔要藍牙喇叭
iloud mtm, kanto yu4
加少少:eve sc203
我覺得用水平架將個喇叭升起,高音單元去返耳仔水平或者高少少好聽過用斜架(sc203嚟講,a2我得原廠斜架,即係乖巴打個隻)
kanto sp9平平地好好用,多d空間擺野係個座底
原來有出
Thanks
我間房咁樣木牆零隔音, 係咪唔使搞啲牆我椅背雖然係石屎但都叫有雜物吸音
唔識
師兄 新手想問下NAD C700配B&W 705S3點睇 同埋去邊到買好啲
各位師兄好
最近係朋友屋企見到佢用ls60,比佢毒到
而自己都就嚟有自己屋企,咁啱前手業主都係玩音響,有留低一d牆身電制專for音響,所以心思思想用6萬budget 整一set音響

小弟真新手,自己上網做過下research ,但好多嘢自己都睇唔明,只係知分有源/無源
無源可以斬開好多part,source,amp,喇叭, subwoofer,dac等等,但都係唔識揀/點配搭
所以上嚟乞求一個"砌機list",自己再研究下

主要都係用tidal聽歌,類型算廣:電子音樂,rock,pop music,重bass嘅純音樂,jazz,hip hop,人聲,咩都聽d
暫時傾向都係用無源組合

講句多謝先
空間有幾大,書枱定座地喇叭?
個廳大概250尺,有追前面d post
好似有師兄答5萬budget 玩座地有d勉強?
當然如果砌到就想座地,如果budget 唔夠,只好玩住書枱先
唔該師兄
裝埋美式頭咁好,估計依組電應該係電箱直出六萬蚊budget 好老實講LS60W 係屈機,揀被動式喇叭 + amp 好難去到佢嘅水準,比較輸蝕嘅係低頻嘅衝擊感,始終佢個低音單元係擺喺側邊,即使佢可以出到好好嘅低頻量感同延伸。試的話建議唔好去KEF Showroom,尤其係尖沙咀果間,試完即刻唔想買,我去土瓜灣 V8 Hifi 試過,好過喺 KEF Showroom 好多
搭單想了解吓點解音響電源成日都係呢種插座
如果 聽過係ok
直接去馬 LS60 係好選擇 除非 KEF唔啱你杯茶
因為好多發燒線都冇英式頭版本,而且線無fuse 亦會有「少隻香爐少隻鬼」嘅諗法。但美式頭最大問題係如果條線又粗又重,就會好易甩
就係朋友屋企聽過ls60覺得好似差咗少少
佢只係ls60配咗個subwoofer
唔該師兄先
我仲以為如果同budget ,散件組埋會好過一體機
但朋友屋企聽ls60好似都係差咗d咁,佢只配咗一個subwoofer
用LAN 線駁會好啲
但首先要知道佢地方有幾大先
我都係咁諗,日後可能想慢慢升級
但一開始真係唔知點入手好
推唔推薦去avlife 叫職員介紹一set
廳大概250尺
RME理論上每級音量嘅SNR都差唔多
咁將yu2嘅電位器較到null ("volume max")
然後用RME較音量
係咪會得到整套系統最嘅高SNR?
定係null應該係near minimal volume嗰邊?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞