[音響撚]音響HIFI討論區(22)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
希望唔會沉左落去啦,聽講啲膽好貴
聽講啲膽好貴

yes and no
的確有d膽e.g. WE 300B單支都1萬蚊, 但幾百蚊支嘅NOS 膽都有好多好聲選擇
你部膽機亦限制咗你可以換咩膽。如果部機用d冇咁common 嘅膽,雖然換膽選擇少但通常平
即使係用d common 嘅膽 e.g. 12au7, ECC88呢d,貴嘅當然可以好撚貴,但平而好嘅選擇有好多,唔一定要下下追貴野,貴野唔夾聲都係冇用
平我係指幾百蚊至千幾蚊支個d
new production 膽通常冇咁好聲,用差唔多錢都可以有NOS 膽好聲過新膽
多謝指教, NOS係牌子嗎?研究下先
NOS = new old stock
NIB = new in box
玩膽係好好玩
但買膽就真係好燒錢
就算依家啲Reissue 膽都好貴

利申 用緊膽前膽後
準備轉石後
玩膽係好好玩
但買膽就真係好燒錢
就算依家啲Reissue 膽都好貴

roll膽個體驗真係開心
好似尋寶咁
想問下如果想轉玩膽機 但係訊源係串流 係唔係好kick 想搵相關既組合但係好似唔多,如果以用ifi stream , 仲需唔需要有dac 先用到呢
膽機聽串流都唔會好kick,同聽CD差不多,一定要有個DAC。
想買 Audioengine HD3 但原來出咗好多年,呢 d 喇叭仔係咪個 product cycle 好長?唔知佢會唔會就出新款呢
其實都冇乜所謂
但如果你streamer 冇analog out
就需要一個DAC
睇左好多資料都仲係覺得好亂

Amplifier 係咪有買貴冇買錯?

有打算入手F300,之後有機會升到F500

Amp用 Accphase e280 夠唔夠用?
10年前我買a2,10年後都仲有a2+賣,分別只係多咗藍牙
product cycle 係好長
Amplifier 係咪有買貴冇買錯?

音響野唔係貴就好,要講夾聲
如果自己要去試聽同揀的話
Amp個規格最少要點樣先推得到F500

有啲人又話唔可以淨係睇kW, 要睇埋歐姆 諸如此類。 有冇啲乜嘢客觀指標可以睇下

有啲又話要分前級後級
想買綜合amp個性能又唔識分夠唔夠

巴打有冇邊隻budget amp可以推介下
鳩up
唔計咩atc嘅話
書架仔多數一部貴價綜擴/all in one都夠推的
而且睇返你f500同f300
應該係入門級 咁入門級設計就一定易推的
師兄你部金仔係屋企人比你?
同埋點解一定要f500?
我就咁睇 係一定夠推
但正常應該係喇叭貴啲
我見你個喇叭同部金仔個價位有段距離

如果你想成為一個老燒
部機個watt數就要1.5倍左右嘅recommended max power
例如你喇叭recommended power係10-100@8ohm
咁你買部150W@8ohm嘅 其實就ok
(注意有燒單元問題 但基本上你未較到燒單元個音量嘅時候 你隻耳已經頂唔順)
同埋你要留意class d啲amp
class d寫個啲功率通常都流流地
但你部金仔係class ab 所以應該絕對推到

再玩得勁啲嘅老燒
直頭會同你講唔洗理喇叭spec個啲

最理想求其去間鋪頭試多幾個組合
啱聽就R平啲 然後比錢就ok
Fyne同Tannoy盲狙唔太好
問推薦唔俾budget一律建議dCS vivaldi APEX/MSB Select DAC 成set加HE-1

隔離耳牛post不服
Thanks 咁詳細

屋企人冇留嘢俾我呀,係自己近排突然間對呢方面有興趣

揀F500 係因為近排喺度睇一個台灣YouTuber
佢話b&w 比較適合聽大音場嗰啲音樂,想聽流行曲就推介Fyne

空間同埋金錢所限,旗艦級落地式喇叭買唔到
所以想一開始買啲細細部,價錢有負擔得到玩下

想一開就試下F300
想升級嘅話就 F500
最後就升F1-5

部amp 唔想係咁換太麻煩,所以想直接攻頂

岩岩睇巴打個介紹
F1-5: 30-100 W
但peak power 200 W

E280 90W

頂唔頂得住
spec冇問題的
之後兩個問題
1環境
2你啱唔啱聽

BTW
唔好睇咁多毒片/毒文
雖然我都成日睇
喇叭budget盡量推高啲比較好,同amp嘅比例唔好差太多,6:4或5:5
呢個係建議,你唔一定要跟
我近期又睇左條毒片講新既martin logan xt f100 有興趣
所以而家唔應該再買,有新買新
永遠將至少一半總budget放係喇叭度
如果係2 channel, 無限budget 應該係一律建議起個演奏廳先
台灣YouTuber+Fyne
個腦浮咗佢把聲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞