[音響撚]音響HIFI討論區(22)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
想請教下屋企有套b&o 5.1 beolab14 如圖

原本成套喇叭可以直插駁住b&o 電視

但依家部b&o電視壞左 打算換部LG電視 但想駁返成套5.1

係咪應該要買部amp 機?

我見喇叭插 電視果幾條線 唔同普通依家3.5 / hdmi arc/ 紅白線 係用緊類似cat7 lan線去插 小弟唔太識

如果要買amp 機 唔知有無咩推薦 可以支援返成套喇叭呢? 唔該各位

想請教大家,有冇d拖板適合hifi用
有,非常多
keyword: 電源處理, 電處
唔該曬唔該曬
即係將原本個類似lan線轉返轉駁線駁amp就完成?
依家淨係想用返個5.1喇叭插amp插電視 唔使其他特別無線播歌功能
唔知各位有無邊款amp機推介呢?
amp 就睇budget,淨係5.1 的話可以三四千就有交易,不過你依set 本身應該得四隻喇叭?因為你以前隻中置應該係由電視個喇叭做埋
係啵 咁應該係剩返四個 再加埋個subwoofer
咁呢個情況需唔需要買多一個soundbar啊?

最好就唔好咁易壞就OK 部amp機 唔使話特別好靚
一個subwoofer 夠啦,佢依個subwoofer 望落唔錯嘅,但重點係你要搵返條啱用嘅線先
好 咁即係唔使買soundbar
即係依家其實都係差將嗰三條LAN線轉返條轉駁線,同埋買部amp機
你上面所講,如果買一部$3-4000 amp機 買邊一隻好?
薄身果個唔錯 就係想搵返個薄身amp
咁就跟你照去返avlife買 唔該曬你!
順便問埋佢哋到時轉駁線有無得買埋
唔該曬
應該唔會有條轉駁線賣
如果買咗轉駁線,之後係咪插返喺 呢個位
你要買類似VGA 頭輸出果隻轉駁頭,就可以駁返落依個喇叭線輸出位置
但最大問題係,依條線完全搵唔到邊度有得賣,你可能要問返B&O 果邊睇吓佢哋有無得淨賣條線
想買套7.1睇中JBL 1000
但後置係內置電驚唔襟玩
同唔想成日走鬼式咁攞黎攞去
(我梳化後面有電源)
所以請問各位巴打
有無後置可用濕電供電
用藍芽輸送音既7.1推介呢
唔通真嘅要靠淘仔野

唔好亂買,接口定義未必啱
依隻應該啱
【淘宝】https://m.tb.cn/h.ULgQLzt?tk=Oj50d7HoIbD CZ0001 「beolab 14 5.1输入线VGA音频线beoplay S8音频线INPUTS B&o音频」
点击链接直接打开 或者 淘宝搜索直接打开
我睇完個guideline
你呢個淘寶嗰條線呢個方法
或者用我呢張圖 果個方法去駁

我打算用我呢張圖呢條線去做
因為本身我啲線已經入晒牆 如果買你呢條線嘅話 我唔可以入返牆去拉線
用我呢個頭就就咁用個rj45 to rca就得

我嘅理解係咁 雖然唔確定啱唔啱
請問bluesound node二千幾係邊間定二手?
廳換咗套AVR同喇叭, 而家多咗套一代LSX出嚟
見佢有hdmi eARC想喺第二部電視用
第一代應該得返二手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞