[音響撚]音響HIFI討論區(22)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
可惜 over 太多
oyaide 聲矇,呢個價我會揀返QED, inakustik 呢d
wireworld pulse 3.5 to RCA有咁平?
當做next target
等adi3
唔係呀, 係喇叭得3.5 in
300人仔唔知深水埗咩價
Ls50w2 以家最平係咪都要20k
音樂人音響好似都係8千幾
audioengine A2+有RCA wo
人聲矇啲, 擺啱位嘅話結像好清晰, 高頻比A2更保真, 所以舒服自然少齒音
subbass從容同飽滿好多
bass就大家都無乜, 下潛都無乜, 聽歌夠, 打機睇劇就+4~6dB

最最起碼要70cm先會出到人聲結像

缺點就係只有3.5 aux in, USB插座好鬆(唔用), 裸插係打橫兩個窿, 所以要吊住條線, 會改用蕉插

利申未玩過喇叭, 淨係識呢啲
土地問題
a good start
主要係budget 唔夠
sc203正正解決個bass缺點
諗住幾百蚊玩住先呢條貴過我對喇叭
想問一問, 如果兩隻喇叭擺放喺同一張IKEA枱, 但因為左邊下面有櫃桶, 右邊就無, 所以右邊枱面敲落去空心好多
如果加一對30cm高嘅合成木底座 (一隻4kg), 水平墊高佢哋到耳仔level, 咁兩邊枱面嘅密度差異係咪已經可以忽略不計?

附圖參考

右邊枱面其實仲有個近20kg嘅玻璃機箱, 本來令右聲道反射到好奇怪, 但我棟幾張黑膠碟喺機箱隔離就好似改善咗了係咪因為增加返吸收
斜架同水平木架嘅價錢差唔遠
咁買最平嘅木架加釘腳
反正仲有幾粒喺手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞