[音響撚]音響HIFI討論區(22)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
adi-2 input/output都幾齊
特別係個iem輸出都幾高質
加埋eq同d filter都多野玩既
不過你呢個組合要預個聲好monitor
另外dac2541都細部同評價好似唔錯
應該音樂感會多d
我自己就未試過不過巴打都可以留意下
or lsx ii + sub
有個難題
新買左Q800B來睇戲睇電視
但本身有NAIM ATOM +LS50 META
+KC62聽歌

兩者都有HDMI ARC 輸出的
想用HDMI駁電視
(都有ARC HDMI頭 但只有一個頭)
睇Apple TV 或YOUTUBE等等
聽歌就轉2.1
睇戲就轉sound bar
有冇可能有切換器可簡單轉換到?

剛買左個3 in1 HDMI 切換器有ARC
駁左冇聲出
如轉用雙向的切換器得唔得?
另音頻分離器又可以嗎?
唔多明
Atom 可以串流聽歌,點解要插玩電視 HDMI?
因為家人慣用電視畫面
用APPLE TV 或電視APP
經Youtube 或Apple Music 聽歌
呢兩項都係要駁TV

用ATOM 就算同樣經電視HDMI輸出同APP聽歌
音質都比SOUNDBAR 好好多

但用來睇電影得2.1 聲道
又真係差咁D
電視用光纖去atom
暫時用緊
但光纖冇CEC
控制唔到音量 開關
電視內進行切換亦都好唔方便
有冇ching用過naim uniti star?
見佢有CD+串流有D興趣,但我想問部野可唔可以當後級用?
我有部AVamp,平時聽歌就用star,打機睇戲可以用AVamp pre-out去star出左右聲道?
45k budget 有咩座地底喇叭推介?
-All in one 定散件砌都ok
-要有源
-非發燒友,要求唔高,但要達到個budget
Kef ls60
見到陳列品只係39k
3.5k budget想搵隻sub配Klipsch the fives
用途40% game 40% movie 20% music
有冇介紹
想問下如果買AudioEngine HD3,之後配subwoofer揀edifier T5係咪都可以?唔一定要配返AudioEngine隻S8
想買將左右嗽叭駁埋既普通嗽叭線,邊到買抵?
知唔知邊到買kef Ls 60a平 冇左官網買20000平3000既優惠
知唔知邊到買kef Ls 60平 冇左官網買20000平3000既優惠
問吓 AV Life、V8 HiFi
想問下有無D平平地all in one player介紹?
好似Fiio R7個D
1萬內
駁緊ifi zen dac v2 聽落雖然flat不過都頂得順
唔知駁adi-2會唔會聽得好辛苦
巴打聽既音樂類型雜唔雜?
同埋有冇話覺得ifi zen dac v2 差d咩?
始終呢個價位同size選擇又好似唔係好多
如果ifi zen dac v2 ok既可以聽一排熟左個聲先再考慮升級
雖然你問嘅all in one同音響post嘅all in one唔同
不過如果我係你我會考慮
Quloos QA390
or Shanling EM7
聽pop多 , 純粹想升級下 貪佢細細部
adi-2唔肯定香港有冇地方有demo
dac2541應該有demo,但唔知有冇out巴打budget
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞