[音響撚]音響HIFI討論區(22)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
Diamond 純粹9up
睇過啲網上評測,Diamond 其實唔係正好多
佢結論係: Diamond 係好Carbon少少,但唔值個price difference.
想問下bi wire喇叭用jumper比較好定係用呢種bi wire喇叭線黎駁比較好?

哭撚左 要下星期先送到
然後頭先又比老豆發現左
巴打幾時進軍被動式
上面位巴打已經比我推左proac t10s
而家嘅位玩passive 只係玩到fischer & fischer klein而我係冇錢買,都唔好講後面d前後級
同埋我張枱應該會震到散

我最想係玩屏風,呢個要好多位
其次想玩wharfedale elysian 1,呢個更加冇錢買
再其次先係fischer & fischer klein或者wharfedale evo 4.1
所以最後都係土地問題
屏風係咪話啲聲自然啲 冇箱音
同埋結象好啲 現場感
我發現好多發燒友都好注重哩幾樣嘢
但其實我唔太注意
結象方面我唔好偏音已經ok
最緊要好聲 音色靚 耐聽
我係咪唔夠發燒
我發現好多發燒友都好注重哩幾樣嘢
但其實我唔太注意

我諗係視乎聽開咩類型歌
聽流行曲其實唔洗太在意呢d, 聽古典音樂就會在意

屏風係咪話啲聲自然啲 冇箱音

利申唔識喇叭,以下亂講
屏風呢個formfactor 係一個大類,通常用鋁帶、平板、靜電單元。
另一類冇箱體嘅叫baffleless speaker,照用動圈、球面個d,不過冇箱
我理解屏風其實同靜電、平板heapdhone一樣,冇動圈個種指強向性,用個大平面震膜發聲,接近返真實
所以靜電headphone 做到嘅野,靜電屏風都會做到當然d缺點都一樣:bass 差過動圈
通常一個屏風會有多個單元,咁先夠聲,要個bass好d就加多d bass單元
以前聽過King sound 喇叭,的確係我鐘意嘅野,少數聽完展之後我會記住嘅喇叭
可惜king sound 太紅底(好似而家執埋),都係不了
Martinlogan又唔會買得起
同埋始終靜電都係怕濕同塵,所以退而求其次諗平板屏風magneplanar好似實際d
當然冇地方都係冇得玩(demo 都未試過)
喇叭:fyne f500|Amp:科寶as8 kt88(換咗最平貴族之聲kt88)二手舊機|國產解碼:pcm1794a+cm6631|訊源:bluesound node | 喇叭線:vermouthaudio serenade ii|amp電源線:300蚊淘寶貨

我主要聽香港流行,搖滾樂(如nirvana, acdc, x japan), 歐美舊歌(Beatles,Eagles ,queen)。

依家套音響我覺得聲音唔夠實淨,想要多啲層次感,想聽出樂器之間嘅層次。人聲方面我就已經算滿意,但略嫌覺得唔夠實。

主要想問下點升級部amp好定升喇叭線電源線,目前amp方面有睇啱onix ra125 ,soulnote a1 ,二手金仔。未來會考慮升級
聽流行曲其實唔洗太在意呢d, 聽古典音樂就會在意
damn right
你講講下應該係
因為我唔聽古典
電視櫃同電視間得7吋零可以買到咩有earc嘅喇叭
好正 但個價拍得住細郵筒
有無人玩膽前級?? 想問下啲膽有幾耐壽命??
膽前級 正常啲膽都幾耐用
講緊可能係上幾千至一萬個鐘嘅壽命

膽後級就短好多
無信仰用短jumper 就得ga la
呢 d bi wire 其實冇分別, 但條線長左
https://www.fyneaudio.com/product/vintage-five/
都係太大
其實係唔係天朗d工程師走咗去fyne
yes牙
fyne同tannoy有淵源
咁就定,唔洗驚經常換膽
原來係咁

壞膽而要換同想換膽玩而換係兩樣野嚟
後者可以成日發生
所以你見到兩個brand都係到玩同軸單體
高低音都係同一個位置都發出 發音點一樣 冇乜鳩相位差
會令音樂比較還原
雖然我唔覺有咩分別
可能因為我唔聽classical / 之前個tannoy 喇叭唔夠貴

好似話要買唔知幾多價位嘅tannoy先會覺得佢個同軸單體有料
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞