[音響撚]音響HIFI討論區(22)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
Yamaha R-N2000A
B&w705s3
Kef R3/R5
Avlife可以試哂佢
多謝推介,有冇推薦邊間avlife試嘢好d?
另外講漏咗 梳化後面牆身都預留咗兩個位放喇叭
係咪唔建議一開始玩埋呢d?
放梳化後面係環繞聲,係for睇戲用,聽歌冇用
有需要可再加
點會無用
請問點解iPhone airplay去Sony電視 每次幾分鐘就斷左 之後就停左係度
錯區 sorry
你聽咩歌要後置,dolby atmos?
3.5mm to RCA係咪同3.5mm to 3.5mm係音質上無分別
唔同線材既分別好多時要case by case咁比較
但分別唔一定好大, 盲測都未必分到
我就會揀條平平地既3.5mm to RCA
因為我覺得RCA既contact resistance會少過3.5mm
而且有3.5 in 既器材相對比較少
就算升級果陣條3.5mm to RCA線都重有機會可以用翻
兩年前買左隻eris e3.5返黎 岩先朝早都無事 之後中電黎斷電咁我就熄電腦 開返個電腦就發覺個喇叭熄唔返 點試都係熄唔返
想問點解會咁
呢啲情況你地會拎去整定買第二個
開mono嚟校正左右聲道各自嘅EQ, 以補償空間聲效導致嘅不規則偏音, 咁做有無問題
有冇邊間鋪可以同時試atc/sonus faber?
yu2 max volume 會唔會大咗noise?
用adi2 dac 個左右balance 會唔會易d?
舊R還有?
係咪指meta 版, 好貴下
K11 有間玻璃房, 揀平日去, 少啲人
舊r仲有
不過Meta都係佢budget之內
可以順便聽哂佢哋比較一下
Sonus Faber 正,聲唔洗講。意大利做,外型靚成件藝術品咁
重有 Elac , Focal 都正,唔洗下下B&W KEF
有冇人LS50 wii 用airplay聽youtube music ,成日斷線?
千幾兩千蚊收番對KEF X300A好唔好?
我主要電腦出Flac,佢內置dac96/24我覺得夠食
uni-q同軸,A牛,兩千蚊散砌的話好似無乜選擇
自己研究咗好耐啲gain點set
發現畀幾多power個active speaker/後級其實無所謂, 只要過咗input sensitivity, volume 近max嗰邊係會有一段clip, 即係唔用得, input越大力就會越大段clip, 但係正常使用係唔會較到咁大聲, 只係會令到可用嘅volume短咗, 擰少少就郁好多

所以跟chart揀咗最低noise嘅+13dBu -4.5dB
因為人聲高低音左右飄
LR balance係齊上齊落
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞